Overslaan en naar de inhoud gaan

Energiemanager op stage in bierbrouwerij

Eindwerk uitgeroepen tot beste eindwerk Energiemanagement

Jelle De Rijck was drie maanden lang energiemanager bij Brouwerij Palm. Voor zijn eindwerk onderzocht hij het energieverbruik in de brouwzaal en bracht hij energie-optimalisaties voor het bierproductieproces in kaart. Tijdens de diploma-uitreiking werd zijn onderzoek uitgeroepen tot beste eindwerk Energiemanagement.

HET THERMISCH PRODUCTIEPROCES VAN BIER

Samen met collega-student Hans Gijs liep Jelle drie maanden stage bij Brouwerij Palm. Hans werkte in de bottelarij – de plek waar het bier in flesjes wordt gegoten. Jelle ging aan de slag in de brouwzaal – de plek waar water, gerst en hop samen gisten tot bier. Hij onderzocht het energieverbruik van het productieproces van verschillende bieren: Palm, Palm Hop Select, Palm Estaminet, Cornet … 

Jelle vertelt: “Bierbrouwen is een thermisch proces. De eerste weken werd ik ingewijd in het productieproces: hoe wordt bier gemaakt, hoe wordt het brouwsel verwarmd, gestoomd en nadien afgekoeld. Vervolgens onderzocht ik of het kookproces wel optimaal verliep. Moet het kookproces van het biermengsel altijd op dát moment beginnen of kan het ook later van start gaan? Moet het bier effectief zo lang verwarmd worden of kan het ook korter? Omdat de kwaliteit van het bier altijd prioriteit nummer één was, kon ik niet om het even welke optimalisatie uitvoeren.”

CO2 VOOR DE PERFECTE SCHUIMKRAAG

Naast het bierbouwproces onderzocht Jelle ook het energieverbruik van heel het bedrijf: niet alleen het elektriciteitsverbruik, maar ook het aardgas- en CO2–verbruik. “Je staat ervan versteld hoeveel CO2 er bij het brouwen van bier komt kijken”, lacht Jelle. De CO2 zorgt na het bottelen voor het nagistingsproces, alsook voor een prikkelende smaak en … de perfecte schuimkraag.

INSTANT ENERGIE- EN KOSTENBESPARINGEN

Alsof dat nog niet genoeg was, onderzocht Jelle ook nog de mogelijkheden om warmtekrachtkoppeling (WKK)te integreren in de energiewerking van Brouwerij Palm. “Ik wou echt een sterk dossier voorleggen en onderzocht daarom de mogelijkheden om warmte en stoom te genereren door middel van WKK. De brouwerij gaat met mijn aanbevelingen nu op zoek naar een professioneel bedrijf om hen hierin te ondersteunen. Al mijn energie-aanbevelingen leverden Brouwerij Palm meteen een kostenbesparing van 20.000 euro op.”

VERDER STUDEREN TOT INDUSTRIEEL INGENIEUR ENERGIE

Jelle heeft de smaak van het studeren goed te pakken. Hij en zijn klasgenoten zijn de eerste energiemanagers die in Vlaanderen afstuderen. Hij zou meteen aan de slag kunnen. Toch kiest Jelle er voor om eerst verder te studeren. Samen met 3 klasgenoten volgt hij nu de opleiding tot Industrieel Ingenieur Energie.

Jelle: "Ik ben blij dat ik kon starten in de bachelor Energiemanagement van AP Hogeschool. Dankzij deze opleiding heb ik veel praktijkervaring kunnen opbouwen. Die komt goed van pas nu ik me meer ga verdiepen in de theoretische kant van het energieverhaal. Dit jaar volg ik een schakelprogramma. Nadien kan ik instappen in het masterprogramma. Over twee jaar studeer ik af als Industrieel Ingenieur Energie.”

Maak kennis met de eerste energiemanagers in Vlaanderen
Maak kennis met de eerste energiemanagers in Vlaanderen. Op 15 oktober 2015 vond de plechtige proclamatie en diploma-uitreiking plaats.

Gerelateerde artikels