Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit wordt ‘m: de nieuwe AP-campus

Achteraanzicht nieuw AP-gebouw 4

September 2021, de vooropgestelde opening van het nieuwe gebouw van Artesis Plantijn Hogeschool aan campus Spoor Noord, is weer een stapje dichterbij. Tussen de Lichttoren en de Parktoren begint de hogeschool binnenkort aan de bouw van een nieuwe campus. Zo’n 2.000 extra studenten zullen in dit gebouw les kunnen volgen.

Het nieuwe gebouw is nodig omdat het aantal studenten dat aan AP Hogeschool studeert, jaar na jaar blijft stijgen. Met de integratie van de graduaatsopleidingen en de specifieke lerarenopleidingen in de hogeschool worden in september 2019 bovendien nog eens heel wat extra studenten verwacht. Met de komst van deze nieuwe toevoeging aan de AP-campus aan Spoor Noord blijft het ook in de toekomst mogelijk om optimaal onderwijs aan al deze studenten te bieden.

Strategische ligging

Park Spoor Noord is een uitstekende locatie. Voor de studenten van de lerarenopleiding biedt het ruime aanbod aan secundaire scholen in de buurt heel wat opportuniteiten. Ook voor de studenten van het departement Gezondheid en Welzijn is het werkveld vlakbij: zij volgen les naast het nieuwe ZNA-ziekenhuis. Er komt bovendien een tunnel van de campus naar het ziekenhuis om nog nauwer te kunnen samenwerken. De opleidingen van Wetenschap en Techniek kunnen profiteren van de bereikbaarheid van de haven, wat ook kansen biedt. Tot slot zal de nieuwe tramhalte van de Noorderlaan in de toekomst de bereikbaarheid alleen nog maar bevorderen.

Verbinding tussen stad en park

De AP-campus in haar geheel verbindt de stedelijke Leien en Noorderlaan aan de ene kant met Park Spoor Noord aan de andere kant. De nieuwbouw zal de sluitsteen van deze verbinding vormen. Achteraan grenst het meteen aan het park en dankzij de grote glaspartijen wordt het groen tot in het gebouw doorgetrokken. De noord- en de zuidkant van het gebouw zijn met elkaar verbonden via een groene, langwerpige patio over de volledige lengte van het gebouw, die dienst zal doen als sociale ruimte.

Urban jungle

Bij het ontwerp van de nieuwbouw werd er ook gekeken naar de ecologische voetafdruk. “Als eerste stap maakt het gebouw handig gebruik van de fundering van de bestaande parking. Verder zijn in het ontwerp een passieve zonnewering, zonnepanelen, groendaken en een doorgedreven isolatie geïntegreerd om een aangenaam binnenklimaat te creëren. Centraal in het gebouw komt een echte tuin die veel zal weghebben van een urban jungle”, aldus architect Bert Ooms van POLO architects, ontwerper van de nieuwbouw. “Hierdoor brengen we een feest van groen naar de stad, groen om naar te kijken door te wandelen en in te verdwalen”.

Lichttoren

AP bouwt niet alleen, ze koopt ook de beneden-  en de eerste verdieping in de Lichttoren. “Om nog beter aan de noden van de studenten te beantwoorden, wordt de gelijkvloers gedoopt tot een ‘student service centre’”, vertelt Pascale De Groote. “Met deze nieuwbouw en de aankoop van de ruimte in de Lichttoren, creëert de Hogeschool een ware ‘AP-wijk’. Heel Spoor Noord zal AP kleuren.”

Gerelateerde artikels