Overslaan en naar de inhoud gaan

De grens tussen echt en virtueel vervaagt in première van ‘The Desert of the Real’

'The Desert of the Real'
© 'The Desert of the Real'

Op 14 en 15 mei beleeft het Concertgebouw Brugge de première van 'The Desert of the Real', een unieke performance die virtual reality, live concert en beeldende kunst versmelt tot een meeslepende totaalervaring. De voorstelling is een co-creatie van het kunstenaarscollectief Studio Radiaal dat samen met verschillende onderzoekers van AP Hogeschool en het Immersive Lab aan de slag is gegaan met deze multidisciplinaire puzzel en onze steeds vager wordende grens tussen werkelijkheid en virtualiteit.

 

Wat is nog echt in een wereld waarin we dagelijks schakelen tussen videomeetings, AI-chatbots en livestreams? 

 

Waarover gaat de performance?

The 'Desert of the Real' confronteert die vraag op artistieke wijze. In vier opeenvolgende delen nemen de makers het publiek mee op een zintuiglijke reis, van volledige VR-onderdompeling tot een intieme akoestische afsluiting. Het resultaat is geen lineaire voorstelling, maar een ervaring die net zo fluïde is als de realiteit zelf!

In het eerste deel dompelt het publiek zich via een VR-bril onder in een virtuele, auditieve en visuele wereld. In het tweede deel verdwijnen die brillen, en wordt de toeschouwer zelf deel van een post-apocalyptisch landschap op scène – een tastbare woestijn van objecten die herinneren aan een vergane wereld. Muziek, tekst, beeld en technologie vloeien hier samen tot een installatie waarin klanken kunnen spreken en beelden kunnen zingen.

Het derde luik schakelt van het individuele naar het collectieve: het publiek richt zich gezamenlijk tot een centraal scherm in een gedeelde audiovisuele ervaring. Het slotdeel ontdoet zich vervolgens van digitale franjes. Enkel akoestische klanken blijven over – alsof de voorstelling zichzelf ontrafelt tot haar meest pure essentie: de menselijke ervaring in een fysieke ruimte.

Studio Radiaal bestaat uit mediakunstenaar Jeroen Cluckers (creative lead bij het Immersive Lab), technoloog Maarten Craeynest, beeldend kunstenaar Anneleen De Causmaecker, celliste en live-elektronica-artieste Jasmijn Lootens en pianist Michaël Verlinden. Samen met een uitgebreide technische en artistieke ploeg realiseren ze een voorstelling waarin technologie niet louter een instrument is, maar een volwaardig speler in het creatieproces.

Productiehuizen studio.POC en Studio Radiaal sloegen de handen in elkaar met onder meer Concertgebouw Brugge en AP Hogeschool – Immersive Lab. Ondersteuning werd voorzien door LUCA School of Arts. De voorstelling kreeg steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en MAXlab – Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen.

'The Desert of the Real' is geen eindpunt, maar een begin: elementen uit de voorstelling kunnen later opnieuw tot leven komen als installaties of performatieve miniaturen. Het project bouwt verder op 2 onderzoeksprojecten aan de academie: 'Form a Line into a Cirle' en 'TDOTR'.

Daarmee onderstrepen de makers een belangrijk uitgangspunt: wat virtueel is, hoeft niet ongrijpbaar te zijn – en wat echt is, hoeft niet blijvend te zijn.

 

Wij zijn heel erg trots dat we vanuit het Immersive Lab onze ontwikkelaars mee hebben kunnen laten werken aan deze unieke ervaring!

 

Heeft dit je geprikkeld en wil je graag in co-creatie gaan met ons voor een bepaald project? Contacteer ons dan zeker via immersivelab@ap.be voor een vrijblijvend gesprek!

Gerelateerde artikels