Overslaan en naar de inhoud gaan

Congres over inclusie trekt meer dan 300 gasten aan

Inclusie

Op 17 en 18 november 2022 was het over de koppen lopen op campus Lange Nieuwstraat. Meer dan 300 gasten hadden zich ingeschreven voor het congres over inclusie in het onderwijs. Dit hot, maar ook belangrijk topic was de focus van het onderzoeksteam van het departement Mens en Maatschappij. Met dit congres wilde het team niet alleen hun resultaten en bevindingen delen, maar ook hun gasten inspireren.

De Vlaamse regering wil graag inclusief onderwijs voorzien. Dit wil zeggen dat studenten met een beperking moeten kunnen opgenomen worden in het reguliere onderwijsaanbod. Beno Schraepen, onderzoeker aan AP Hogeschool en expert in inclusie, heeft samen met zijn multidisciplinaire onderzoeksteam jaren gewerkt een aan kader voor inclusieve, kwalitatieve onderwijsondersteuning.

Tijdens dit congres lichtten de onderzoekers hun bevindingen toe, maar konden de gasten ook zelf aan de slag gaan door verschillende workshops te volgen. Deze sessies werden geleid door gastsprekers en specialisten uit heel België en Nederland.  “Met dit congres willen we ruimte creëren om ervaringen, kennis, visies en tools met elkaar te delen”, vertelt organisator Beno Schraepen. “Onze gasten hebben verschillende interesses en kennisgebieden waardoor het belangrijk was om het aanbod zowel ruim als toegankelijk te maken. De gasten hebben keuze uit meer dan 40 workshops waardoor er voor ieder wat wils is. Als iedereen naar huis gaat met nieuwe ideeën en handvatten om het onderwijs in Vlaanderen inclusiever te maken, dan zijn wij geslaagd in onze opzet”, verduidelijkt Beno.

Tijdens het congres was er ook inclusieve randanimatie voorzien. Zo zorgde het bandje Theater Stap voor een streepje muziek en was er kunst te bewonderen van Sjarabang vzw. Op vrijdagavond sloot Pieter Schram het congres af met een knallende dj-set zodat de gasten na alle verworven informatie ook hun dansbenen konden losgooien.

Gerelateerde artikels