Overslaan en naar de inhoud gaan

Co-creatief onderzoek: maak Borgerhout oudervriendelijk!

Co-creatief onderzoek: maak Borgerhout oudervriendelijker 2

Hoe zorg je ervoor dat steden oudervriendelijk zijn? Welke veranderingen in openbare ruimtes, vervoer en huisvesting  zijn nodig om senioren een kwalitatief, toegankelijk, en duurzaam leven te bieden? Met deze vragen gaan onderzoekers van Stadskracht aan de slag om district Borgerhout toegankelijker te maken voor ouderen!

De vergrijzing en verzilvering in onze samenleving dagen onze gezondheidszorg, welvaartsstaat en steden uit. Hoewel deze leeftijdsgroep enorm veel te bieden heeft, dringt de vraag zich op of het aanbod voldoende afgestemd is op hun specifieke behoeften? Hoe zorgen we ervoor dat onze wegen, pleintjes, woningen, vrijetijdsaanbod, zorg en dienstverlening toegankelijk blijven voor deze groter wordende groep?

In het onderzoeksproject Ouderenvriendelijke Steden werkt AP Hogeschool Antwerpen samen met het district Borgerhout en ouderen zelf, om in co-creatie te bouwen aan een omgeving die oudervriendelijk is. Dit biedt oudere inwoners de kans om hun perspectieven te delen en concrete suggesties te doen om district Borgerhout toegankelijker te maken.
 

WAAROM OUDEREN BETREKKEN?

Senioren begrijpen als geen ander wat nodig is om steden ouderenvriendelijker te maken. Met hun kennis kunnen ze een echte bijdrage leveren aan ons onderzoek en toekomstig beleid.

Onderzoekster Sara Suykens


Om dit te realiseren zoekt AP Hogeschool Antwerpen enthousiaste ouderen voor een bevraging over acht cruciale domeinen: buitenruimte en gebouwen, vervoer, huisvesting, sociale participatie, respect en sociale inclusie, burgerparticipatie en werk, communicatie en informatie, maatschappelijke ondersteuning en gezondheidszorg. Hiermee brengen we drempels tot welzijn en actieve participatie van oudere burgers in een stedelijke context in kaart.
 

DOE MEE!

Ben je 65 jaar of ouder, woon je in Borgerhout en wil je deelnemen?

Meld je aan via e-mail: sara.suykens@ap.be. Per focusgroep kunnen er 10 personen deelnemen. Het eerstvolgende gesprek is op donderdag 8 februari van 14 uur tot 16 uur in het districtshuis op Moorkensplein 1, 2140 Borgerhout (lift aanwezig).

Kan je niet naar het gesprek komen, maar wil je wel graag meewerken?

 • Vul de bevraging online in
 • Bezoek het ABC-lokaal op Moorkensplein 19 (2de verdieping, lift aanwezig) om de vragenlijst op papier in te vullen op:
  • dinsdag tussen 13 uur en 16 uur
  • woensdag tussen 9 uur en 12 uur
  • vrijdag tussen 9 uur en 12 uur
 • Je kan ook de seniorenconsulent mailen om samen een bevraging in te vullen.
   

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over dit onderzoek en andere Stadskracht-onderzoeken!


 

Gerelateerde artikels