Overslaan en naar de inhoud gaan

Campus klAP: Dries Meerts

campus klAP podcast ap hogeschool antwerpen student studeren studiekeuze

Student Dries Meerts maakte zijn studiekeuze in het middelbaar eerder met zijn hoofd, maar ging als student ook volop zijn hart achterna. Naast zijn master Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, engageert deze duizendpoot zich ook als voorzitter van de studentenraad, zakelijk leider van het Belgian Saxophone Choir, mede-oprichter van het Student Platform Corona …  

"Ga ik voor werkzekerheid of zal ik mij dat achteraf beklagen?  

Momenteel zit ik in mijn Master Klassieke Muziek - Saxofoon aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (behoort samen met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen tot de Schools of Arts van AP Hogeschool, nvdr). Mijn moeder presenteerde heel lang een harmonieorkest en als kind leek het mij leuk om die solo’s - of zoals ik toen zei ‘tussenstukjes’ (lacht) - te spelen. Muziek zit wel een beetje in de familie - mijn moeder en zus spelen beiden piano - maar ik ben de enige die er professioneel mee bezig is.  

Ik wilde vroeger eigenlijk al kunsthumaniora doen, maar heb in het middelbaar toch eerst de traditionele keuze voor Latijn gemaakt. Toen het tijd was om te gaan verder studeren en ik mijn studiekeuze moest maken, dacht ik: ga ik voor jobzekerheid of zal ik het mij dan achteraf beklagen dat ik nooit mijn passie heb gevolgd? Ik ben uiteindelijk toch voor Muziek gegaan. Nu geef ik naast mijn opleiding aan het Conservatorium ook nog saxofoonles aan jongeren en daarnaast ben ik ook medestichter en zakelijk leider van het Belgian Saxophone Choir.  

"Het blijft hard knokken in de cultuursector 

Samen met twee vrienden heb ik in 2019 het Belgian Saxophone Choir (BSC) opgericht, waarvan ik zelf de rol van zakelijk leider vervul. Het doel van het BSC is de Belgische saxofoonscène nog beter verenigen. Via BSC geven we jongeren en pasafgestudeerden (leeftijdsgrens max 30 jaar) de kans om extra professionele ervaring op te doen in een orkest. Ze kunnen meespelen in ons ensemble en workshops en masterclasses volgen. Momenteel loopt het goed, maar het is en blijft hard knokken om in de cultuursector iets gedaan te krijgen.  

Mijn rol in het Belgian Saxophone Choir is een 4/5e job en daarnaast heb ik ook nog mijn master en mijn verantwoordelijkheden als studentenvertegenwoordiger. Daarom studeer ik momenteel niet fulltime. Ik heb gelukkig ook recht op twee speciale statuten: als studentenvertegenwoordiger en als student-ondernemer (Belgian Saxophone Choir). Ik ben heel dankbaar dat ik halftijds kan studeren. Bij AP krijg je zeker de keuzevrijheid om je opleiding op eigen maat af te stemmen.  

"Als studentenvertegenwoordiger heb je een soort drang om rechtvaardigheid te creëren  

Na 2 jaar als ondervoorzitter ben ik nu voorzitter van de Algemene Studentenraad AP (ASAP). ASAP is de centrale studentenraad van AP Hogeschool en is samengesteld uit 14 afgevaardigden uit de departementale studentenraden. De studentenraden van alle hogescholen en universiteiten zitten op hun beurt weer samen in de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS). Zij zijn voor het kabinet onderwijs en de regering het eerste aanspreekpunt voor studenten.  

Studentenvertegenwoordigers worden altijd democratisch verkozen door de studenten. Wij kaarten de wensen en noden van studenten aan bij de directie of overheid. We gaan aan de slag met wat er leeft bij studenten, maar krijgen soms ook rechtstreekse vragen van de directie of overheid.  

Ik dacht dat ik als studentenvertegenwoordiger wel een meerwaarde kon betekenen. Het is een soort drang die je hebt om rechtvaardigheid te creëren en gelijke kansen te bieden. Er zijn altijd dingen die beter kunnen, eender waar je bent. Via de studentenraden wordt de stem van studenten op het hoogste niveau vertegenwoordigd. 

"Ineens zit je te whatsappen met Erika Vlieghe …  

Via de VVS ben ik ook betrokken geraakt bij de oprichting van het Student Platform Corona. Tijdens de coronacrisis hoorde je dat studenten het écht moeilijk hadden: er kwamen van overal ontzettend veel meldingen binnen. Daarom hebben we begin 2021 samen met 4 studenten het Student Platform Corona opgericht: een (online) community waar studenten van over heel Vlaanderen en Brussel hun ervaringen kunnen delen. De bijbehorende Facebookgroep telt intussen al zo’n 4.000 leden. Tijdens de coronacrisis legden we pertinente vragen van studenten ook regelmatig voor bij experten zoals virologen, psychologen … Best gek, want dan zat je opeens te whatsappen met Erika Vlieghe enzo. (lacht) Hoewel corona de aanzet was voor het Student Platform Corona, is het wel de bedoeling dat dit initiatief veel breder en langer zal lopen.  

"Af en toe een dutje kan echt deugd doen

Ik probeer altijd zo efficiënt mogelijk te werken en heb daar allerlei task en agenda management tools voor. Maar ook zelf heb ik het soms moeilijk, vooral qua werkdruk. Toen door corona alles digitaal moest en al mijn vaste verplaatsingen naar de campus, naar Brussel … plots wegvielen,  kwam er een heleboel extra tijd vrij. Die vulde ik dan maar op met nóg meer vergaderingen. (lacht) In plaats van het rustiger aan te doen, ben ik echt in overdrive gegaan.  

Als je voelt dat je mentaal overbelast geraakt, is het best om even alles on hold te zetten. Ga gewoon even iets anders doen. Doe desnoods een dutje, dat doe ik ook al eens graag. (lacht) Als het echt een structureel probleem is, moet je natuurlijk soms al eens dingen laten vallen. Goed plannen is echt wel belangrijk. Voor de rest doe ik gewoon mijn best, meer kan je uiteindelijk niet doen. 

ZIN IN MEER CAMPUS KLAP? 

Ontdek onze andere podcast gasten of beluister deze en andere afleveringen via Apple Podcasts - Google Podcasts - Spotify - YouTube

Gerelateerde artikels