Overslaan en naar de inhoud gaan

AP-studente start volledig vrouwelijk symfonisch orkest

virago vrouwelijk orkest
© Wim Kempeneaers

Een symfonisch orkest waarvan de bezetting en het repertoire uitsluitend uit vrouwelijke artiesten bestaat. Dat is de filosofie achter het project Virago. Het initiatief komt van Eline Cote, laatstejaars Klassieke Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.   

Eline wijdde haar masterproef aan het thema 'seksisme binnen de klassieke muziek'. Hieruit groeide het idee voor een volledig vrouwelijk symfonisch orkest. "Wist je dat vrouwen nog maar sinds WOII toegelaten worden tot een klassiek orkest?", vertelt ze in GVA. "Hoewel we al wel enige vooruitgang geboekt hebben, blijven vrouwen in de (klassieke) muziekwereld sterk ondervertegenwoordigd. Mannen krijgen nog steeds veel meer kansen om op grote podia te spelen."

Met Virago wil Eline dan ook het speelveld effenen door vrouwelijke muzikanten dezelfde kansen te bieden. Een succes zo blijkt. Het orkest telt intussen al 130 leden en kandidaten blijven toestromen. "Ik krijg dagelijks berichtjes met de vraag of het nog mogelijk is om toe te treden. We repeteren in Antwerpen en toch hebben we leden uit alle hoeken van het land."  

Sterk statement

Het is echter zeker niet de opzet van Virago om mannen te discrimineren."Dit project bewijst vooral dat muzikaal talent en expressie niet gepaard gaan met gender.", zegt Eline. "In een ideale wereld is dit orkest niet meer nodig." 

Ook fluitiste en doctor in de kunsten Ine Vanoeveren is van mening dat het project vooral dient om het debat aan te wakkeren. "Een volledig vrouwelijk orkest mag de norm niet worden. Maar wanneer je iets wil aankaarten dat al jaren scheefgroeit, is het soms nodig om een sterker standpunt in te nemen."

Benefietconcert

Op 8 maart 2020 debuteert Virago met een benefietconcert in de Antwerpse Koningin Elisabethzaal. Onder leiding van Pascale Van Os (alumna Directie aan het Conservatorium) zal het orkest een select repertoire brengen van vrouwelijke componisten zoals Amy Beach, Marga Richter, Augusta Holmès, ... De opbrengst van het concert gaat naar HeForShe, een globale campagne die ijvert voor gendergelijkheid. Boek hier uw tickets

Gerelateerde artikels