Overslaan en naar de inhoud gaan

AP ontwikkelt online toolkit over Virtual Reality om zwangere vrouwen af te leiden van arbeidspijn

Virtual Relief

Hoe kan VR ingezet worden om baringspijn te bestrijden? Dat is de vraag die de onderzoekers van de onderzoeksgroepen Gezondheid & Wetenschap, Immersive Lab en Maxlab 4 jaar lang bezighield.  Het resultaat van het PWO-onderzoek “Virtual Relief” is een uitgebreide online toolkit met een prototype speciaal ontwikkeld voor zwangere vrouwen tijdens de arbeid. “Onderzoek leert ons dat virtual reality bij zwangere vrouwen in arbeid de pijnperceptie en angst kan verminderen. Door af te leiden van de arbeidspijn en de klinische context zouden we de fysiologie van de bevalling kunnen ondersteunen. Echter was er een duidelijke nood aan VR programma’s op maat van de zwangere vrouw. Het is zeker geen ‘one size fits all principe’ “zegt Luka Van Leugenhaege (projectverantwoordelijke Virtual Relief).  

Virtual Reality wordt steeds vaker gebruikt in de gezondheidszorg om patiënten af te leiden van pijn en ongemak tijdens medische procedures. VR vervangt visuele en auditieve prikkels uit de fysieke omgeving, waardoor de aandacht van de patiënt wordt afgeleid van de pijnlijke of onaangename ervaring. De VR-ervaring kan variëren van ontspannend tot zeer activerend, en de voorkeur verschilt van persoon tot persoon. Dit maakt VR een veelbelovende technologie voor verschillende gezondheidszorg disciplines. Onderzoek in de context van de verloskunde is momenteel nog beperkt. Om te kunnen voldoen aan de noden van specifieke doelpopulaties, zoals zwangere vrouwen, dient men steeds gedegen onderzoek te doen voor men start aan de ontwikkeling en implementatie. 

De VR-Ervaring 

Aan de hand van literatuuronderzoek en focusgroepen bij zwangere, recent bevallen vrouwen en het werkveld, werd een eerste prototype ontwikkeld als leidraad voor zorgprofessionals, ziekenhuizen, VR-productiehuizen, … bij de doorontwikkeling van een VR-ervaring voor zwangere vrouwen. Hierbij werd er gekeken naar navigatie, UX-design, gebruiksvriendelijkheid, geluid, …  

“Tijdens het ontwikkelen van het prototype hebben we ons vooral gefocust op de behoeftes van de zwangere vrouw”, aldus Karen Pauwels (Researcher and Visual designer, Immersive Lab). "Daarom hebben we een ontspannende hamam gecreëerd waarin de gebruiker kan kiezen uit verschillende activiteiten. Elke bubbel bevat een andere activiteit, variërend van actieve tot ontspannende content. Op deze manier is er voor elke vrouw wel iets passends beschikbaar.”  

De VR-Toolkit 

Naast het prototype werd er ook aandacht besteed aan een patiënt-journey map inclusief user flow en hygiënemaatregelen. Al deze info werd gebundeld in één online toolkit. Deze kan zorgverleners en instellingen helpen bij het implementeren van VR in de huidige perinatale gezondheidszorg in Vlaanderen. Zwangere vrouwen krijgen dan weer eenvoudig toegang tot informatie over het gebruik van VR tijdens de arbeid en de mogelijke voordelen. “Via de online toolkit willen we zowel professionals als zwangere vrouwen ondersteunen in het gebruik van VR als pijnbestrijdingsmethode tijdens de arbeid. Toch hebben we nog wel een lange weg te gaan als het gaat om robuust bewijsmateriaal voor de effectiviteit van deze interventie. Echter delen we de huidige kennis graag met werkveldpartners en patiënten op een transparante en degelijk onderbouwde manier” aldus Luka Van Leugenhaege (projectverantwoordelijke Virtual Relief).  

Meer Informatie? 

Wil je graag meer info over dit project? Bekijk dan zeker onze projectpagina of stuur een mailtje naar luka.vanleugenhaege@ap.be.  

Aan de slag?

Naar de toolkit

Gerelateerde artikels