Overslaan en naar de inhoud gaan

AP bouwt nieuwe campus op Spoor Noord

Nieuwe campus

Spoor Noord, ’the place to be’ voor de Antwerpenaar en de AP-student krijgt er in september 2021 een architecturale parel bij. Voor de bouw van een gloednieuw campusgebouw kiest de AP Hogeschool opnieuw voor deze strategische locatie in Antwerpen-Noord. De nieuwbouw, met een oppervlakte van 7.500m², zal plaats bieden aan een 2.000-tal studenten en komt zo tegemoet aan het groeiende studentenaantal van de Hogeschool. 

AP Hogeschool telt zo’n 12.000 studenten. Momenteel huisvest de Hogeschool 7.000 studenten in haar campus op Spoor Noord. Met een derde complementair gebouw, tussen de Licht- en de Parktoren, wil de Hogeschool haar AP-wijk verder uitbreiden. Het nieuwe campusgebouw kan mee profiteren van de uitermate gunstige locatie. “De opleidingen van Gezondheid en Welzijn, Wetenschap en Techniek en Onderwijs en Training ondervinden vandaag al de belangrijke meerwaarde van hun ligging”, zegt voorzitter van de AP Hogeschool Inga Verhaert. “De nabijheid van de haven, het nieuwe ziekenhuis en het centrum van Antwerpen faciliteren namelijk een doorgedreven samenwerking tussen de hogeschool en verschillende sectoren. Deze wisselwerking met het werkveld is één van de voornaamste speerpunten van de AP Hogeschool.”                                                                                                                   

Toekomstgericht

Sinds de fusie tussen de Artesis en Plantijn Hogeschool in 2013 is het studentenaantal bij AP gestegen met zo’n 30 procent en ook in de toekomst zal de populatie toenemen. De groei van de huidige professionele bachelors stuwt de Hogeschool op korte termijn boven de 12.000 studenten en met de integratie van de graduaats – en educatieve opleidingen in het vooruitzicht, worden meer dan 2.000 extra studenten verwacht in de AP-stadscampussen. Algemeen directeur, Pascale De Groote: “AP Hogeschool streeft naar een optimale leeromgeving voor haar studenten. Met de bouw van deze nieuwe campus werken we volop verder aan onze missie om van AP een leerstad te maken waar onze studenten zich ten volle kunnen ontwikkelen.”

Lichttoren

AP bouwt niet alleen, ze koopt ook de beneden-  en de eerste verdieping in de Lichttoren. “Om nog beter aan de noden van de studenten te beantwoorden, wordt de gelijkvloers gedoopt tot een ‘student service centre’”, vertelt Pascale De Groote. “Met de aankoop van de ruimte in de Lichttoren, creëert de Hogeschool een ware ‘AP-wijk’. Heel Spoor Noord zal AP kleuren.” Naast de sporthal in het midden van het park voor de Lerarenopleiding, campus Spoor Noord – Noorderplaats (kopgebouw Spoor Noord) en campus Spoor Noord - Ellermanstraat, vormen de nieuwbouw en een deel van de Lichttoren het sluitstuk van de campus Spoor Noord. (zie plan)

aha_beeld_aula.jpg

De nieuwe campus en de Lichttoren in een notendop

 • Ontwerp nieuwbouw
  POLO Architects (ontstaan uit Poponcini & Lootens)
   
 • Oppervlakte
  -grondoppervlak nieuwbouw 7.500 m²
  -grondoppervlak Lichttoren 1.000 m²
   
 •  Capaciteit
  - nieuwbouw: ongeveer 2.000 studenten
  - Lichttoren: ongeveer 150 studenten + diensten studentenvoorzieningen
   
 • Indeling nieuwbouw
  - optimaal ingericht naar behoeften hedendaags hoger onderwijs: project- en intervisielokalen, grote en kleine auditoria
  - 4-tal middelgrote aula’s voor 200 studenten
  - variatie aan klaslokalen van kleine gesprekskamers (4 pers.) over lokalen van 20 tot 40 studenten tot lokalen van 60-80 studenten
   
 • Indeling Lichttoren
  - studentenvoorzieningen
  - polyvalente leslokalen
   
 • Andere ruimtes nieuwbouw
  - veel gezellige werkplekken, koffiehoeken, studeerplekken, ...
  - administratief/organisatorische lokalen
  - ondergrondse parking voor 50 auto’s en ongeveer 400 fietsen
   
 •  Ingebruikname: september 2021

Gerelateerde artikels