Overslaan en naar de inhoud gaan

AP bouwt mee aan Afrikaanse universiteiten

actea

Op 30 januari geeft AP het startschot van een groots opgevat project op Afrikaanse bodem. In het kader van Applied Curricula in Technology for East Africa (ACTEA) slaan wetenschappers de handen ineen met zes universiteiten in Ethiopië, Oeganda en Tanzania om nieuwe technologische lessenpakketten te ontwikkelen.

Bezieler van het ACTEA-project is de Antwerpenaar Dirk Van Merode, onderzoeker en lector in de AP-opleiding Elektronica-ICT: “Met de haven van Antwerpen als economische motor in onze achtertuin, hebben we bij AP flink wat troeven in handen om onderwijs te ontwikkelen voor automatisatie, hernieuwbare energie, industriële elektriciteit en dergelijke. Die expertise willen we inzetten om technologisch onderwijs in deze Afrikaanse groei-economieën te ondersteunen.”

Ontwikkeling van technologische curricula

In de loop van het ACTEA-project zal de lokale situatie onderzocht worden en vervolgens gewerkt worden aan concrete toepassingen. De AP-onderzoekers ontwikkelen niet alleen technologisch cursusmateriaal dat inzetbaar is in het lokale hoger onderwijs, maar zullen ook een hands-on en virtueel labo op poten zetten, voor toegepast onderwijs en onderzoek.

Basis voor toekomstige samenwerkingen

Via ACTEA hopen de organisatoren bovendien niet enkel de doelstellingen van het project te halen, maar ook waardevolle contacten te leggen. “Met enkele van de snelst stijgende economieën in de wereld zijn er zeer interessante samenwerkingen mogelijk in Afrika” vertelt Dirk Van Merode. “Het is dan ook geen eenrichtingsverkeer, maar we willen een internationaal netwerk uitbouwen met de lokale universiteiten en wederzijdse professionele relaties opbouwen voor gemeenschappelijk onderwijs en onderzoek. Onze onderzoekers werken actief met het bedrijfsleven samen aan de nieuwste toepassingen op het vlak van bijvoorbeeld internet of things en augmented reality. Dit zijn thema’s die ook in economieën in opgang snel aan belang winnen.”

Startschot op 30 januari

In het bijzijn van vertegenwoordigers van alle betrokken landen, ambassadeurs en attachés, en partnerinstellingen zal op 30 januari op de AP-campus Spoor Noord het ACTEA-project officieel in gang gezet worden. ACTEA is een samenwerking tussen AP Hogeschool en Europese partners HOWEST, Fachhochschule Dortmund, het Technical and Educational Institute van Kreta en Ekisande Belgium vzw. Tot de Afrikaanse partners horen de universiteiten van Mekele, Jimma (Ethiopië), Mbarara, Arua (Oeganda), Morogora en Dar Es Salaam (Tanzania).

Gerelateerde artikels