Overslaan en naar de inhoud gaan

Unieke projecten in lerarenopleiding

secundair onderwijs studeren antwerpen

In de lerarenopleiding Secundair Onderwijs bij AP kiezen we volop voor authentiek leren in de praktijk. Want leraar word je niet in een aula, maar voor de klas. Daarom plaatsen we je van bij de start elk semester op een andere manier in het secundair onderwijs voor het opleidingsonderdeel ‘Designlab’. Je brengt dus meer tijd door in de praktijk dan enkel tijdens je stage. We laten je los op ambitieuze onderwijsprojecten waarin je kennis en vaardigheden samenbrengt.

Authentiek en avontuurlijk ervaring opdoen

Voor de opleidingsonderdelen Designlab in de lerarenopleiding Secundair Onderwijs werk je met collega-studenten uit andere vakdomeinen projecten uit. Je lost vraagstukken op voor echte scholen. En dat doe je al vanaf het eerste jaar. Je wordt hierin ondersteund door een lector of leercoach. Gaandeweg je programma vordert, zal je steeds meer zelfstandig gaan werken. 

Wat doe je dan precies in zo'n designlab? Je gaat enkele weken samen met een groep medestudenten een uitdaging aan. Het resultaat is een bruikbaar eindproduct voor het onderwijs: jullie krijgen de vraag om lessenpakketten of extra-curriculaire activiteiten uit te werken, organiseert een week zeeklassen, ... We laten je zo zelf ervaren hoe didactiek, vakinhoud en communicatie samenkomen in je rol als leraar. En je ervaart ineens hoe de boeiende biotoop van een secundaire school in elkaar zit.

Outdoor leren aan zee

Een voorbeeld van een designlab uit het tweede jaar in de opleiding Secundair Onderwijs is MuZee. Hiervoor zet je met een groep een week aan outdooractiviteiten aan zee op voor leerlingen uit de eerste graad. Elk groepslid krijgt een specifieke rol in het team, jullie formuleren leerdoelen, stellen een planning op, ... En uiteraard zet je al het voorbereidende werk om in de praktijk wanneer je met studenten, leerlingen van Antwerpse partnerscholen en leercoaches naar zee trekt. 

Dit is wat onze studenten vinden van MuZee: 

ZELF OOK INTERESSE IN DE educatieve BACHELOR Secundair onderwijs? 

Gerelateerde artikels