Overslaan en naar de inhoud gaan

Tekenen met een twist op de Biënnale van Havana

growing gifs

Docenten Janna Beck en Inge Cornil trekken met hun hightech tekenproject 'Growing Gifs' naar de Biënnale van Havana. Op maandag 15 april trappen ze samen met Belgische en Cubaanse kunstenaars de 13e editie van het kunstenfestival op gang met de grensoverschrijdende audiovisuele performance 'Meta Reality'. En dat levert magische beelden op. 

Omwille van de immense schade na de doortocht van orkaan Irma liep de Biënnale van Havana een extra jaartje vertraging op. Afgelopen weekend kon de 13e editie van het kunstenfestival gelukkig toch opnieuw van start gaan. De Faculteit voor Beeldende Kunsten in Havana vormt maandagavond het decor voor het audiovisueel openluchtspektakel 'Meta Reality', een gezamenlijk project van de Universidad de las Artes (ISA) in Havana en de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten. 

Jamsessie

Op de opzwepende tonen van Cubaanse livemuziek houden Belgische en Cubaanse kunstenaars een live tekensessie. Hiervoor ruilen ze papier en potlood in voor ultramoderne tablets. Speciaal ontwikkelde software laat de kunstenaars toe om niet alleen samen te schetsen, maar elkaars illustraties zelfs meteen live te bewerken. Deze bonte mix van abstracte en figuratieve beelden wordt vervolgens tot één bewegende gif versmolten en geprojecteerd op de plaatselijke Cúpula. Een impromptu aanpak die sterk doet denken aan de jamsessies van jazzmuzikanten, waarbij eveneens via improvisatie een intuïtieve, creatieve en multiculturele interactie tussen diverse artiesten ontstaat.

 
Iedereen klassiek? 

Voor Beck en Cornil kadert hun passage op de Biënnale van Havana in de bredere onderzoekstrajecten MAXlab en Growing Gifs (2.0). Centrale onderzoeksvraag is het potentieel van digitale technologie binnen de klassieke kunstopleidingen. Kunnen nieuwe features zoals virtual reality en computer generated art het klassieke kunstambacht verrijken? Want hoewel modeltekenen op papier met houtskool nog steeds tot de basistraining van iedere kunststudent behoort, rijst de vraag of deze klassieke aanpak nog wel opportuun is in deze hightech tijd ... 

Gerelateerde artikels