Op 7 juni presenteerden de derdejaarsstudenten Vastgoed en Landmeten hun eindproject. De oude brandweerkazerne in Antwerpen-Zuid en het MUHKA kregen nieuwe herbestemmingen. Op het terrein in het luchtkuuroord Stadtkyll in Duitsland werd er een nieuwbouwproject ontwikkeld. De studenten van AP werkten hierbij samen met studenten uit Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Een uitdagende én internationale ervaring dus!
Let's go international in oude brandweerkazerne
De studenten Vastgoed werkten voor dit project nauw samen met studenten uit Hogeschool Rotterdam, Hochschule Aschaffenburg (Duitsland) en University of Bristol (UK). Deze samenwerking was reeds aan de achtste editie toe.
Samen dachten ze na over een rendementsvolle invulling van de oude brandweerkazerne in de Paleisstraat in Antwerpen. Ideeën die naar boven kwamen waren onder andere een hostel gecombineerd met een restaurant.
Creatief nadenken over MUHKA
Andere studenten dachten na over de herbestemming van het MUHKA. Dat project gebeurde in verschillende fases: eerst kregen de studenten inspirerende rondleidingen van professionals uit het werkveld. Op die manier konden studenten ideeën opdoen voor hun eigen project.
Vervolgens werd de omgeving verkend en aan marktonderzoek gedaan. Ten slotte presenteerden ze in groepjes van 4 of 5 studenten hun eindresultaten: die waren uiteenlopend. Sommige groepjes zagen in het oude gebouw een foodmarket of een cohousingproject, anderen een evenementhal of flexibele kantoorplekken.
Gebundelde krachten in Stadtkyll
Het laatste project was een gemengd project: studenten Landmeten en studenten Vastgoed werkten op Stadtkyll intensief samen. Het terrein werd door de studenten landmeten opgemeten, geschat en volledig in kaart gebracht, studenten vastgoed voerden marktonderzoek uit ter plaatse.
Op basis van hun onderzoek ontwikkelden de studenten een nieuwbouwproject voor op deze site. Zo stelde een groepje studenten voor om een deel van Stadtkyll om te toveren tot 'Snowskyll', de grootste skipiste ter wereld, een andere groep ging voor 'Sustainable living' een luchtkuuroord met 53 duurzame woningen.
Met deze projecten leerden de studenten alvast future proof denken!