Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten Sociaal Werk Leen & Emma op stageavontuur in Oeganda

Oeganda stage ap hogeschool sociaal werk

Leen en Emma, twee laatstejaarsstudenten uit de bachelor Sociaal Werk, begonnen in februari aan het avontuur van hun leven. Met een overvolle koffer en een enorme dosis enthousiasme trokken ze naar Oeganda, waar ze 4 maanden stage lopen in het dorpje Bwera. Hun stage brengt best wat uitdagingen met zich mee, aangezien Oeganda een ontwikkelingsland is waar het concept van Sociaal Werk nog in de kinderschoenen staat. Maar Leen en Emma hebben ook zelf al heel veel waardevolle lessen geleerd van de locals.  

Wat houdt jullie stage juist in?

Leen: "Ons doel tijdens de stage is om het sociaal vangnet in Oeganda uit te breiden. We werken bijvoorbeeld samen met Mama Sabina, een gezondheidscentrum dat zich richt op het redden van levens van kwetsbare moeders en kinderen. We maken onder meer herbruikbare menstruatiepads voor leerlingen omdat er veel menstruatiearmoede is. Verder werken we ook nauw samen met externe organisaties om een Mobiele School op te zetten, zodat zoveel mogelijk kinderen toegang krijgen tot onderwijs. Onze uitvalbasis is een schooltje en daar ter plaatse proberen we de kinderen op een leuke manier te empoweren zodat ze sterker in hun schoenen en in het leven staan. Aan de docenten hebben we ook het concept ‘spelend leren’ geïntroduceerd."

Emma: "Tijdens onze stage vertoeven we veel op een lagere school, maar we bezoeken ook vrouwenorganisaties en gezondheidscentra. We verzamelen informatie en ondersteunen hen bij verschillende projecten. De stage is enorm divers, maar als sociaal werker ben je dan ook een veelzijdige duizendpoot. Overal waar we naartoe gaan, zien we kansen en aandachtspunten. Tijdens ons verblijf leren we ook bij over de lokale cultuur: die verrijking zal ons helpen in onze toekomstige carrière als sociaal werker."

Waarom hebben jullie gekozen voor een buitenlandse stage?

Emma: "In eerste instantie wilde ik eigenlijk geen stage met kinderen doen. Maar ik was vorig jaar al eens met AP Hogeschool naar Oeganda geweest, dus toen de mogelijkheid voor een trip naar daar zich opnieuw voordeed, was ik meteen enthousiast. Een stage in een ontwikkelingsland brengt ook veel uitdagingen met zich mee en dat was mijn motivatie om terug te gaan."

Leen: "Toen Emma me vertelde dat ze stage wilde lopen in Oeganda, zei ik meteen: 'Ik ga mee'. Mijn papa was aanvankelijk niet erg enthousiast, maar gelukkig is hij snel van gedachten veranderd. Dankzij een buitenlandse stage krijg je de kans om je kennis en vaardigheden toe te passen in een internationale context, verbeter je je taalvaardigheden en leer je zelfstandig omgaan met onverwachte uitdagingen. Tijdens de stage heb ik ook veel over mezelf geleerd, omdat je als persoon enorm groeit. En zo'n stage staat natuurlijk ook goed op je cv (lacht)."

Welke dingen die je hebt geleerd tijdens de opleiding, heb je gebruikt tijdens deze stage?

Emma: "Tijdens de opleiding hebben we een brede basis aan algemene kennis opgebouwd. Dankzij vakken zoals psychologie en sociologie kunnen we gemakkelijk rekening houden met menselijk gedrag, culturele diversiteit en sociale problemen."

Leen: "Tijdens praktijkvakken hebben we geleerd hoe we conflicten kunnen oplossen, kwetsbare groepen kunnen benaderen en waardevolle gesprekken kunnen voeren op een toegankelijke manier. Deze skills komen hier enorm goed van pas."

Wat zal jullie altijd bijblijven na deze stage?

Leen: "Deze stage heeft me doen beseffen dat we het in België echt goed hebben en dat we dankbaar mogen zijn. Hier in Oeganda zijn veel kinderen ondervoed, er zijn veel tienerzwangerschappen, er is een gebrek aan medische kennis, de schoolkosten zijn enorm hoog en ga zo maar door. Dat raakt me echt. Het zorgt ervoor dat ik bepaalde voorvallen in België veel beter in perspectief kan plaatsen en dat ik de regels en wetten hier veel meer waardeer."

Emma: "De natuur in Oeganda is adembenemend. Er zijn reusachtige bergen, blauwe meren, wilde dieren en ongerepte rivieren die door het groene landschap stromen. Die uitzichten brengen me vaak tot stilte en ik zal ze altijd koesteren. Daarnaast zal ik ook de mindset van de mensen niet snel vergeten. Hier leven ze volgens het motto 'Geen zorgen, voor de rest van het leven'. In hun taal is dit motto nog bekender: Hakuna Matata! Het leven gaat hier veel langzamer: het is bijvoorbeeld normaal om een uur te moeten wachten op een afspraak. Hier werken ze niet om te leven, maar leven ze om te werken. Deze filosofie zal ik missen in België."

Welke tips zouden jullie willen geven aan toekomstige studenten Sociaal Werk?

Emma: "Als je geïnteresseerd bent in diversiteit, sociale rechtvaardigheid en graag wil werken met mensen, dan is deze opleiding iets voor jou. Als je avontuurlijk bent ingesteld en je hebt interesse in andere culturen, is een internationale stage echt een must!"

Leen: "Pak alle kansen die de opleiding biedt en wees niet bang voor uitdagingen. Mijn mooiste herinneringen zijn ontstaan toen ik uit mijn comfortzone stapte. Doe je eigen ding en droom groot!"

Gerelateerde artikels