Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten Communicatiemanagement maken jongeren warm voor Ringland

ap hogeschool antwerpen ringland bachelor communicatiemanagement

Enkele derdejaars uit de bachelor Communicatiemanagement kregen de unieke kans om hun bachelorproef te baseren op burgerbeweging Ringland. Met dit project willen ze jongeren bewust maken van een betere leefbaarheid in en rondom Antwerpen. 

Wat is Ringland precies? En hoe zijn jullie met het project in contact gekomen? 

Ringland is een burgerbeweging die strijdt voor een vlottere mobiliteit en betere leefbaarheid in en rond Antwerpen. Hiervoor steunen ze op de hulp van honderden vrijwilligers. Samen hebben ze één doel voor ogen: 350 hectare aan extra parken en open ruimte in de stad Antwerpen creëren door de Antwerpse ring te overkappen. 

Ieder jaar krijgen laatstejaars Communicatiemanagement de opdracht om in groep een project uit te werken. Onze lector en projectbegeleider Vera Mols is al jaren actief als vrijwilliger bij Ringland en zag dit project als een uitgelezen kans om de band tussen jongeren en de organisatie te versterken. 

Wat is het doel van jullie project en hoe gaan jullie te werk? 

We willen (meer) jongeren bereiken en engageren voor toekomstige Ringland-initiatieven. Dit project maakt deel uit van onze bachelorproef en bestaat uit drie delen. 

Allereerst hebben we een fondsenwerving gelanceerd. Ringland is namelijk afhankelijk van permanente giften om o.a. onderzoek te financieren en evenementen te organiseren. We hebben flyers op groeipapier ontworpen. Als je de flyer plant, groeien er vergeet-me-nietjes uit. Zo leggen we de link dat Ringland niet vergeten mag worden. Door een kleine donatie te doen, kunnen mensen Antwerpen letterlijk een bloeiende toekomst bezorgen. Bovendien hebben we er ook een toffe winactie aan gekoppeld. De winnaar krijgt een VIP-picknick met lokale Antwerpse producten op een iconische plaats langs de Ring. 

Daarnaast nemen we ook tijdelijk het Instagram-account van Ringland over. We zorgen voor aantrekkelijke visuals en relevante content die ook jongeren aanspreken.

Tot slot hebben we ook een voorlichtingscampagne opgestart. We hebben een fietsroute uitgestippeld langs knooppunten op de Antwerpse Ring. Als fietsers een QR-code scannen, krijgen ze toekomstbeelden van de Ring te zien. Deze fietsroute leek ons een ideale kans om jongeren uit hun kot te krijgen. Waar worden de fondsen voor gebruikt? 

Ringland flyer groeipapier.jpg

Wat leer je uit dit project? 

Het is een fantastische kans om theorie om te zetten in praktijk voor een externe opdrachtgever. Dat brengt soms de nodige stress met zich mee en in deze coronatijden zijn de mogelijkheden helaas iets beperkter. Maar we leren er nog steeds enorm veel uit. Bijvoorbeeld: samenwerken als team, onze skills en creativiteit toepassen ...  

Wat zijn jullie plannen na deze opleiding? 

Door corona hebben we niet ten volle van het studentenleven kunnen genieten. Hopelijk krijgen we snel onze vrijheid terug. 

Evelien: "Ik wil graag nog het traject Tekst & Beeld uit de bachelor Journalistiek volgen." 

Cloë: "Ik heb hiervoor al een bachelor Bedrijfsmanagement met afstudeerrichting Marketing volbracht. Momenteel volg ik Communicatiemanagement in een verkort traject. Als ik afstudeer, zou ik graag in de reclamesector aan de slag kunnen gaan."

Waarom zouden jullie de bachelor Communicatiemanagement aanraden aan studiekiezers? 

Louise: "Communicatieprofessionals zijn zowat overal inzetbaar, dus je kan met dit diploma gigantisch veel kanten uit. Bovendien word je tiptop voorbereid op de arbeidsmarkt. Door de vele praktijkgerichte opdrachten en projecten leer je naast de nodige communicatievaardigheden ook projecten managen en zelfstandig & in team werken."

Evelien: "Communicatiemanagement is een heel brede richting. Je krijgt onder andere copywriting, marketing, sociale media, fotografie, grafische vormgeving ... Doordat theorie wordt afgewisseld met praktijk, zal je je geen seconde vervelen. Het merendeel van je punten krijg je op basis van opdrachten en permanente evaluatie. En keuzevakken maken het mogelijk om een persoonlijke touch aan je opleiding te geven." 

Cloë: "Je gaat aan de slag in verschillende talen: Nederlands, Engels, Frans. Naast hard skills verwerf je ook de nodige soft skills. Allemaal troeven als je later aan het werk gaat. "    

Graag meer weten over Ringland? 

 

Zelf ook graag Communicatiemanagement studeren?

 

Gerelateerde artikels