Overslaan en naar de inhoud gaan

Student Grafische en Digitale media bij de 25 beste designtalenten van 2021

Keerthanan Vignarajah AP Hogeschool Antwerpen Grafische en Digitale Media Designtalent 2

Ieder jaar tipt Flanders DC jonge designtalenten om in de gaten te houden. In de categorie Grafisch Ontwerp duikt dit jaar ook AP-student Grafische en Digitale Media Keerthanan Vignarajah op. Hij maakte indruk op de jury met zijn afstudeerproject waarmee hij op verrassende visuele wijze plasticvervuiling in de oceaan aankaart.  

Zullen onze oceanen tegen 2025 meer vuil dan vis bevatten? Vanuit deze onderzoeksvraag ging laatstejaars Grafische en Digitale Media Keerthanan Vignarajah aan de slag voor zijn bachelorproef Plastiek in de oceaan. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat onze oceanen steeds meer kreunen onder de vervuiling. Wereldwijd komt meer dan 80% van ons afvalwater ongezuiverd in waterlopen zoals zeeën en rivieren terecht. Ook de overproductie en overconsumptie van wegwerpplastic is een enorme boosdoener. Jaarlijks wordt meer dan 400 miljoen ton plastic geproduceerd. Amper 12% hiervan wordt gerecycleerd, de rest eindigt massaal in de natuur. In de oceanen zorgt deze groeiende plasticsoep ervoor dat dieren verst(r)ikt raken, gigantische afvalhopen jarenlang ronddobberen en giftige microplastics steeds meer voet aan wal krijgen.  

Life with plastic = not so fantastic  

Als we stappen willen zetten naar een betere toekomst speelt goede voorlichting een belangrijke rol. Daarom ontwikkelde Keerthanan als onderdeel van zijn bachelorproef een 3D-videocampagne op maat van 15- tot 28-jarigen waarmee scholen de problematiek van plasticvervuiling bespreekbaarder kunnen maken.  

“Uit mijn onderzoek blijkt dat de meeste jongeren zich niet of nauwelijks bewust zijn van het milieu en de problemen errond. Ook op school is er nog veel te weinig aandacht voor de oorzaken en gevolgen van plasticvervuiling. Mijn project kan hier hopelijk bij helpen. Voor maximale impact heb ik mijn visualisaties zo realistisch mogelijk gemaakt, want plasticvervuiling in de oceaan is veel erger dan de meesten van ons denken. Ik ben zelf al langere tijd met dit thema bezig en op zoek gegaan naar manieren om in mijn directe omgeving deze impact te verminderen. Toch was ook ik gechoqueerd door de studies, rapporten, cijfers … Met dit project wil ik aantonen dat (micro)plastics op desastreuze schaal onze natuur en toekomst zijn aan het aantasten en dat het belangrijk is dat we nu actief andere keuzes moeten beginnen maken. Dit probleem is geen éénmanszaak, maar iets waar we wereldwijd aan moeten samenwerken om tot oplossingen te komen.”  

 

Gerelateerde artikels