Overslaan en naar de inhoud gaan

Kies jij zoals Caitlin voor techniek? “Ook wij werken vaak met chirurgische precisie”

Caitlin op de proclamatie van EMS

Techniek wordt nog vaak als een mannenzaak gezien. Maar uiteindelijk is het gewoon je passie die telt! Kijk maar naar Caitlin Hendriks (23). Zij studeerde vorig academiejaar af in de graduaatsopleiding Elektromechanische Systemen en is intussen aan het werk bij BASF Antwerpen.

Waarom koos je voor Elektromechanica?

“Ik wist zeker dat ik elektromechanica wilde studeren. Ik kende iemand die de bacheloropleiding Elektromechanica bij AP volgde en zij overtuigde me om het ook te proberen. Maar in de eerste lesweken merkte ik dat ik niet echt mijn draai vond.

Gelukkig heeft elke opleiding een eigen studentenbegeleider waar je terecht kan als het tempo te hoog ligt, als het niet goed aanvoelt ... Zo ontdekte ik dat er ook een graduaat Elektromechanische Systemen was en heb ik de keuze gemaakt om te veranderen. Die overstap is heel vlot verlopen en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.""

Hoe heb je de begeleiding vanuit AP ervaren?

“Zeer goed. Ik ben zeer blij met hoe mijn studietijd op AP Hogeschool is verlopen. Ik had namelijk veel stress de eerste weken. Je moet al wat wennen aan de hogeschool en ontdekken hoe alles in elkaar zit. En dan zat ik nog met de extra twijfel tussen de bacheloropleiding en de graduaatsopleiding.

Tijdens het gesprek met onze studentenbegeleider ben ik meer te weten gekomen over de graduaatsopleiding. Dat heeft me enorm gerustgesteld. Toen was ik écht zeker van mijn keuze."

Waarom zouden meer meisjes moeten kiezen voor technische opleidingen zoals elektromechanica?

“Techniek is niet enkel sleutelen en wat draadjes op de juiste plaats steken. Je moet de machines leren kennen. Heel vaak werken wij met chirurgische precisie aan een productie. Het vergt echt wel expertise. 

Ben je als meisje in techniek geïnteresseerd? Volg dan zeker je gevoel. Er zal altijd vraag zijn naar techniekers. Elektromechanica is een uitdagende opleiding. Maar laat je écht niet laten afschrikken door het feit dat het maatschappelijk gezien een 'jongensrichting' is.”

Ben je als meisje in techniek geïnteresseerd? Volg je gevoel en laat je écht niet afschrikken door het feit dat het maatschappelijk gezien een 'jongensrichting' is.

Wat vond jij de grootste sterkte aan de opleiding?

“In het middelbaar heb je lessen die je minder interessant vindt en niet altijd aansluiten bij wat je wil volgen. Op de hogeschool zit je er allemaal voor één doel: leren voor iets waar je echt voor wilt gaan. Daarom hebben al de vakken hun functie. Daarnaast weten de lectoren waarvoor wij hier zitten. Dit zorgt ervoor dat er een aangename sfeer is tussen student en lector. Ten slotte is de opleiding zéér praktijkgericht. Via je stage kan je al heel wat ervaring opdoen.”

Is er een vak dat je is bijgebleven?

“Het vak 'Multidisciplinaire projecten'. Hierbij leer je samenwerken met de andere afstudeerrichtingen en zie je hoe belangrijk teamwork is. Ook tijdens de labo's was dit een goede manier om je lectoren en klasgenoten te leren kennen."

Ben je in je vrije tijd ook bezig met techniek?

“Enkel een paar kleine projectjes als er thuis iets stuk gaat. Zoals een hoofdtelefoon die het begeeft of als er iets met de elektriciteit gebeurt.”

Hoe heb jij je stage ervaren?

“Het was mijn eerste werkervaring als technieker, dus ik vond het wel redelijk spannend. Het papierwerk moest in orde zijn en tussendoor moest ik ook nog aan taken werken. Niet altijd even gemakkelijk, maar er was een goede begeleiding van de lectoren en administratieve medewerkers.

Mijn eerste stage was bij De Lijn. Hier heb ik leren sleutelen en ben ik veel te weten gekomen over compressoren en de verschillende soorten lagers. Zo weet ik bijvoorbeeld hoe een tram werkt.

Mijn volgende stage was bij een voedselverwerkingsbedrijf. Hier heb ik veel kunnen lassen, weer iets nieuws. Pompen, ventielen en motors ken ik nu van binnen en van buiten (lacht).

Ik heb veel geleerd uit mijn stages en ik neem al die kennis mee in de toekomst. Ik ben heel dankbaar dat ik tijdens mijn graduaat al zoveel werkervaring heb kunnen opdoen.”

Wat zijn jouw toekomstplannen?

“Ik ben recent bij BASF Antwerpen begonnen. Hier werk ik op verschillende afdelingen, om op die manier zoveel mogelijk ervaring op te doen en te ontdekken wat de beste plaats is voor mij. Dit is een goed concept voor schoolverlaters. Er zijn genoeg doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf. Dit houdt vele deuren voor mij open.”

Heb je tips voor beginnende studenten?

“Laat je goed informeren. Wees zeker van je keuze. En durf vooral vragen te stellen. Als je toch twijfelt, roep je best op tijd hulp in. Er zijn bijvoorbeeld ook bijlessen voor de meeste vakken, dus maak hier zeker gebruik van als dat nodig is. Die lessen worden door de lectoren zelf gegeven en bieden je de kans om extra uitleg te vragen en extra oefeningen te maken.”

Ook interesse in een graduaat Elektromechanische Systemen? 

Gerelateerde artikels