Overslaan en naar de inhoud gaan

Jobhoppen populair bij studenten

Studente aan het werk in koffiebar

Eén studentenjob volstaat blijkbaar niet meer om een studie, de huur van een kot, een reis en een fitnessabonnement te betalen. Student Communicatiemanagement Milan Vandervoort ondervroeg voor zijn bachelorproef 206 studenten naar hun bijverdiensten tijdens de studies. En wat was het opmerkelijke resultaat?

Zes op de tien studenten combineren meerdere jobs. De tijd dat een student jarenlang bij eenzelfde café of broodjesbar aan de slag ging, behoort helemaal tot het verleden. Niet alleen brengen verschillende jobs meer geld in het laadje, er is nog een andere reden, zo blijkt: “Ook het gebrek aan variatie in de job speelt een rol. Enkel maar bijklussen in de horeca bijvoorbeeld, is niet voldoende. Studenten zijn leergierig, niet alleen op de schoolbanken”, aldus Vandervoort. Uit zijn onderzoek blijkt dat 72 procent een job kiest op basis van hun studies.

“Studenten onderscheiden zich niet meer via kennis alleen. Via ervaring doen ze dat wel. Bedrijven spelen daar ook meer en meer op in. De laatste jaren is het aanbod veranderd en zie je dat studenten ook werk kunnen vinden in de logistiek, retail, IT, … En dus bij werkgevers waar ze ook na hun studies willen terechtkomen”, zegt Jeroen Poels, CEO van Deltaworx, een uitzendbureau gespecialiseerd in studentenjobs. 

Studenten die jobhoppen zien bovendien nog een ander voordeel. Doordat ze nu 475 uren per jaar mogen werken, verdienen ze tot wel 1000 euro extra. Want de nieuwe regeling houdt alleen rekening met het aantal gepresteerde uren in plaats van de dagen. “Voor wie nu bijvoorbeeld twee uren als afwasser heeft gewerkt in een restaurant, tellen enkel de uren. Vroeger werd dat als een hele werkdag meegeteld. Studenten zijn dus niet meer gebonden aan dagen en kunnen daarom meerdere jobs aannemen”, zegt Jeroen Poels.

Gerelateerde artikels