Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe gezond leeft de AP-student?

Het leven van een student die begint aan het hoger onderwijs verandert veelal ingrijpend. Zo is er minder controle van ouders, en krijgen jongeren vaak meer vrijheid op het vlak van voeding. Onderzoekers van onze opleiding Voeding- en Dieetkunde zijn nagegaan hoe gezond de AP-student eet, en wat het gevolg is op het lichaam.

Uit verschillende Noord-Amerikaanse studies blijkt dat 61 procent van de studenten in gewicht toeneemt tijdens het eerste jaar hoger onderwijs, gemiddeld met 3,38 kilogram. In België is dat gelukkig niet zo extreem, maar een vijftal jaar geleden bleek uit een studie van onze opleiding Voedings- en Dieetkunde (Sandra Dom, Koen Vanherle, Hanna Aerts, Veerle Van Vlaslaer) al dat er tijdens het eerste academiejaar toch een gemiddelde gewichtstoename was 0,5 kilogram was bij Belgische studenten.

Onderzoekers van dezelfde opleiding hebben nu opnieuw een studie uitgevoerd rond de levensstijl van de AP-student, en daaruit blijkt dat er toch nog wel een pak verbeterpunten zijn. Zo blijkt amper de helft van alle studenten elke dag te ontbijten, en maar 42 procent drinkt dagelijks minstens de aanbevolen liter water. Amper een kwart eet minstens twee porties fruit per dag, en qua groenten is het dramatisch gesteld: amper 8,4 procent eet minstens de aanbevolen hoeveelheid van 300 gram per dag.

vigez.png
GROTE VERSCHILLEN

Er zijn wel aanzienlijke verschillende tussen de verschillende groepen studenten. Zo hebben vrouwelijke studenten betere eetgewoonten dan mannen, en gemiddeld eet de student Voedings- en Dieetkunde ook gezonder dan de andere studenten. Hoewel kotstudenten dan weer meer fruit eten dan pendelende studenten, is er ook een aanzienlijk verschil in het alcoholgebruik.

Voor de studie werd ook nagegaan hoeveel de AP-student beweegt. Er wordt namelijk aangeraden om dagelijks minstens 30 minuten lichaamsbeweging met matige intensiteit te hebben (beweegnorm), en ook minstens drie keer in de week 30 minuten met hoge intensiteit (sportnorm). Aan de beweegnorm voldoet slechts 33,3 procent van de studenten, terwijl de sportnorm door 34 procent van de studenten behaald wordt. Ook hier weer een verschil: mannen en VD-studenten voldoen meer aan de sportnorm. 

tabel.png

GOEDE GEWOONTES AANLEREN

“Het eet- en beweegpatroon van studenten kan beter”, aldus onderzoeker Koen Vanherle. “Met AP goes Healthy, zo heet het onderzoeksproject, starten we dan met de ontwikkeling van ‘Pimp Your Bottle’ om onze studenten aan te sporen meer water te drinken. Daarnaast bereiden we ook ‘Sit & Move’ voor waarmee we studenten aansporen tot minder lang stil zitten of minder sedentair gedrag.”

Gerelateerde artikels