Overslaan en naar de inhoud gaan

Have you got wat IT takes? Meet Karen

Karen Vera 2

De wereld van IT is boeiend, vernieuwend en uitdagend. Maar hoe gaat het er nu echt aan toe in een IT-opleiding? We laten studenten zelf aan het woord. Hoe ervaren ze studeren bij AP? Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe verloopt een stage? Wat zijn goede tips? Hier kom je het allemaal te weten.
 

Karen Vera is derdejaars in de bachelor Toegepaste Informatica. Ze liep stage bij SAP-bedrijf Flexso.

WAAROM HEB JIJ GEKOZEN VOOR EEN IT-OPLEIDING?

In het middelbaar heb ik Boekhouden-Informatica gestudeerd. Hier is mijn interesse voor IT begonnen. Ik had enkel nog maar websites en mini applicaties gemaakt, maar wilde graag zien wat er nog allemaal mogelijk was. Vanaf het vierde middelbaar heb ik leren werken met .Net.

Toen ik SAP (Systems Applications and Products in Data Processing) zag staan bij de afstudeerrichtingen van Toegepaste Informatica, wilde ik dit meteen proberen. SAP-software wordt door ondernemingen gebruikt om hun bedrijfsprocessen (bv. aankoop, productie, service, sales en financiën) te stroomlijnen.

HEB JE BEPAALDE SKILLS NODIG VOOR EEN IT-OPLEIDING?

Wees geïnteresseerd en gemotiveerd, dan lukt het zeker! Je moet gemotiveerd zijn en oprecht interesse tonen voor de vakken. Sommige vakken liggen je minder, maar als je er niet in geïnteresseerd bent, zal het moeilijker zijn om de theorie eigen te maken. Als ik hoor dat er een project aankomt, vind ik dat altijd fijn. Zo kan je de theorie van de lessen meteen in de praktijk omzetten. Dat is echt een meerwaarde.

WAT MAAKT DEZE OPLEIDING VOOR JOU ZO BOEIEND?

Omdat IT zo uitgebreid is, kan je veel paden bewandelen. Zo kies je zelf de uitdagingen. Natuurlijk niet allemaal, maar voor een deel bepaal je zelf welke richting je wil uitgaan. De uitdagingen en kansen volgen wel.

JE HEBT GEKOZEN VOOR EEN STAGE. VERTEL!

Ik liep stage bij Flexso: een SAP-bedrijf in Kontich. Flexso is op deze locatie gestart in 2004 maar heeft ondertussen ook kantoren in Gent, Waver, Luxemburg en Wenen. Bovendien hebben ze ook nog twee zusterbedrijven opgericht: Flexso For People (voor HR) en Flexso Digital (voor alles wat te maken heeft met technologieën).

Het is een welbekend bedrijf in de SAP-sector. Er hangt een informele sfeer, waar je iedereen kan aanspreken als je vragen zou hebben. Iedere werknemer heeft tijd voor een babbeltje aan de koffiemachine. Ze nemen ook echt de tijd om je te helpen als er iets niet lukt tijdens de stage.

WAT WAS JOUW OPDRACHT?

Ik heb een trainersapplicatie met dashboarden ontwikkeld voor Herakles, een hockeyclub in Lier. Deze applicatie toont een lijst met alle (ex-)coaches van de club. Per coach kan je de teams en evaluaties bekijken. Er zijn er drie dashboarden over de club: het eerste geeft een algemeen beeld van de club, het tweede toont specifieke gegevens van spelers (aanwezigheid, beoordelingen, …) en het laatste is gewijd aan de wedstrijden (uitslagen, goals, …)

Welke obstakels moest je overwinnen?

Het moeilijkste aan de stage was dat ik met drie technologieën werkte die ik nog niet kende. De technologie die ik gebruikte om de trainersapplicatie te bouwen, was nieuw bij Flexso. Er was niemand waarop ik kon terugvallen als ik vragen had. Ik heb over deze technologie een cursus gegeven zodat anderen, die met deze technologie willen werken, een goede basis hebben om op terug te vallen.

Hoe heeft de opleiding jou geholpen om dit tot een goed einde te brengen?

Op school had ik goede basis meegekregen waardoor het eenvoudiger was om andere technologieën binnen SAP te leren.

Heb je veel bijgeleerd tijdens jouw stage?

Absoluut. Om te beginnen alle technologieën die ik gebruikte tijdens het realiseren van mijn project. Daarnaast dat je naast werken ook helemaal iets anders mag doen. Zo mocht ik meewerken aan een filmpje over stage lopen in tijden van corona. Later is er ook een blog over gemaakt.

Ben je tevreden over jouw stageperiode?

Ik vond het superleuk. Het was wel anders om van thuis uit stage te lopen. Persoonlijk vond ik het fijner om op kantoor te werken. Ik kon er makkelijker vragen stellen en leerde spontaan nieuwe personen kennen aan de lunchtafel of koffiemachine. Ik had een tof project, waar ik graag aan werkte. Om de twee weken stond er een nieuwe technologie op mij te wachten in de ontwikkelingsfase, wat zeker prettig was!

Welk advies zou je geven aan studenten die op zoek zijn naar een stageplaats?

Kijk vooral naar de sfeer in het bedrijf en de vibe die je ervan krijgt. Een project kan je altijd zelf voorstellen, maar de vibe kan je moeilijk veranderen.

 

Gerelateerde artikels