Studente Lien is laatstejaars in de bachelor Verpleegkunde. Tijdens haar opleiding en vele stages heeft ze heel wat mooie, moeilijke en gênante momenten meegemaakt. Blaassondes steken, vaccinaties zetten, zelfs het testdorp op Spoor Oost runnen ... Lien kan en doet het allemaal! Toch is een van de belangrijkste lessen die ze leerde: voldoende tijd voor jezelf nemen. Dat vertelt ze in de nieuwe aflevering van onze podcast Campus klAP.
"Het was eigenlijk niet van jongs af mijn ambitie om verpleegster te worden
Ik ben blij dat ik Verpleegkunde gekozen heb, maar ook wel blij dat het einde nu in zicht is. (lacht) De voorbije vier jaar heb ik veel geleerd en veel persoonlijke groei doorgemaakt. Ik zorg wel graag voor mensen, maar het was eigenlijk niet van jongs af mijn ambitie om verpleegster te worden. Ik ben er eerder wat ingerold, mede doordat mijn vader MS heeft.
Ik heb lang getwijfeld met criminologie, maar dat boden ze niet in Antwerpen aan. De opencampusdagen hebben mij overtuigd om de stap naar Verpleegkunde te zetten. Ik voelde me bij AP echt thuis. De campus en ligging spraken me enorm aan, studenten uit hogere jaren deden demonstraties en gaven uitleg over wat je kon verwachten ... Toen was ik direct overtuigd.
"Ik weet nu dat ik voldoende tijd voor mezelf moet nemen om te kunnen blijven functioneren
Verpleegkunde heeft veel mooie kanten, maar natuurlijk ook zware aspecten. Het is heel dubbel: enerzijds heel interessant, maar je maakt ook veel schrijnende situaties mee. Als je van wacht ben of spoedgevallen krijgt, is het dikwijls even slikken. Ook bij de start van de coronacrisis heb ik extreme dingen meegemaakt.
In het begin nam ik zulke ervaringen heel hard mee naar huis. Ik heb een periode gehad dat ik niet de tijd nam om alles te verwerken. Tot ik merkte aan m’n lichaam dat het gewoon niet meer ging. Ik heb dus echt moeten leren om dingen te relativeren en van mij af te zetten. Intussen kan ik veel beter om met verlies, teleurstelling, zware periodes … en heb ik ook vooral geleerd dat ik voldoende tijd voor mezelf moet nemen. Dat is belangrijk om te kunnen blijven functioneren.
"Verpleegkunde moet je echt in de praktijk leren. Je hebt nu eenmaal mensen hun leven in handen
Dankzij de vele stages doorheen de opleiding heb ik heel veel kunnen oefenen. Bovendien heb ik ook nog veel als jobstudent gewerkt. Verpleegkunde moet je echt in de praktijk leren, want je hebt nu eenmaal mensen hun leven in handen. Tijdens stages leer je het meeste: je doorloopt verschillende domeinen zoals pediatrie, psychiatrie … zodat je je skills kan trainen en kan ontdekken wat je het beste ligt.
Voor een van mijn stages ben ik eerder toevallig in het testdorp van de stad Antwerpen terechtgekomen. Op een gegeven moment hebben ze gevraagd of ik ook nog even wou blijven voor de uitrol van het vaccinatiedorp. Ik ben er nog steeds aan de slag (lacht). Als coördinerend student geef ik opleidingen aan de vrijwilligers en medewerkers, ik bied ondersteuning op drukke momenten … Zo heb ik heel wat mensen leren kennen en kan ik naast verpleegtechnische skills ook managementskills aan mijn cv toevoegen. Zonder corona had ik al die extra kansen wellicht nooit gekregen of gegrepen.
Door corona zijn helaas heel veel stageplekken weggevallen omdat ze zo min mogelijk mensen van buitenaf wilden. Door de sterke samenwerking tussen ZNA en AP zijn er heel veel AP-studenten actief (geweest) in het test- en vaccinatiedorp op Spoor Oost. Voor het testen zelf heb je een medische achtergrond nodig, maar bij het administratieve gedeelte helpen ook studenten Ergotherapie, Maatschappelijk Werk … Op een gegeven moment liep het er echt vol AP. (lacht) Dat zorgde voor een fijne sfeer en zonder hen had alles zeker nooit zo vlot kunnen lopen.
"Ik zou sowieso aanraden om je opleiding af te maken
Sowieso zou ik aanraden om je opleiding wel echt af te maken. Zeker als je er bijna bent, want dan is dat ene jaartje op 3 of 4 jaar echt niet veel. Zo heb je een diploma in handen en kan je rustig bekijken wat je wil doen. Dat kan ook best iets helemaal anders zijn. Maak het gewoon af, want het zou jammer zijn als je erna spijt zou hebben dat je hebt niet hebt doorgezet.
Ik ben er zelf ook nog niet helemaal uit of ik in een ziekenhuis aan de slag wil hoor. Vorig jaar heb ik zelfs even getwijfeld of ik zou stoppen. In mijn vrije tijd ben ik graag creatief bezig en daar haal ik veel energie uit. Ik heb gewoon heel veel andere passies en weet niet goed waar ik het gelukkigste in ga zijn.
ZIN IN MEER CAMPUS KLAP?
Ontdek onze andere podcast gasten of beluister deze en andere afleveringen via Apple Podcasts - Google Podcasts - Spotify - YouTube