Overslaan en naar de inhoud gaan

Alumna Justine staat haar mannetje in Elektromechanica

EM-alumnus Justine Vermeulen

Justine Vermeulen is 24 jaar en studeerde in 2019 af in de opleiding Elektromechanica met een specialisatie als Technisch-Commercieel Adviseur. Momenteel studeert ze verder aan de Universiteit Antwerpen waar ze een master Industriële Wetenschappen: Elektromechanica volgt.

Waarom koos je voor de opleiding Elektromechanica – Technisch Commercieel Adviseur?

In het middelbaar heb ik een TSO-opleiding gevolgd: Techniek Wetenschappen. Bij de start van mijn schoolcarrière was ik geïnteresseerd in Wetenschappen en Techniek. Hoe werkt dat nu precies? Of waarom is dat zo? Deze vragen ben ik mezelf blijven stellen. Nadat ik online de verschillende studierichtingen had bekeken, sprak Elektromechanica me het meeste aan. Ik koos voor AP Hogeschool omdat je hier de afstudeerrichting Technisch-Commercieel Adviseur kan volgen, een unieke specialisatie die techniek en commerciële vaardigheden combineert.

In de wereld van Elektromechanica ben je als vrouw in de minderheid. Waarom zouden vrouwen voor deze opleiding kiezen?

Dat klopt. In mijn klas zat er slechts één ander meisje, maar dit wil niet zeggen dat Elektromechanica niets voor vrouwen is! Voor projecten in een werkomgeving zijn verschillende ideeën nodig om een betere uitkomst te bekomen. Als vrouw benader je een probleem op een andere manier en het vrouwelijk oog voor detail komt overal van pas.

Wat vind je zelf de grootste sterktes aan de afstudeerrichting Technisch-Commercieel Adviseur?

De combinatie van praktijk en theorie maakt de opleiding dynamisch. Je leert hoe machines werken, maar daarnaast leer je ook hoe je deze op de markt kan brengen en verkopen. Ik hou zelf enorm van afwisseling, dus voor mij was deze combinatie ideaal.

Is er een vak dat je altijd is bijgebleven?

In het derde jaar heb je gedurende een week Internationaal Project. Dan werk je in groep met studenten van verschillende richtingen aan een probleem van een bedrijf. Deze fantastische ervaring is me altijd bijgebleven. 


“Voor projecten in een werkomgeving zijn verschillende ideeën nodig om een betere uitkomst te bekomen. Als vrouw benader je  een probleem op een andere manier en het vrouwelijk oog voor detail komt overal van pas.”

 

Hoe was je stage?

Ik heb mijn stage gedaan bij Presa, een bedrijf dat machines voor verpakking, etikettering en codering verkoopt en onderhoudt. Voor mijn eindwerk heb ik de commerciële strategie bepaald van een klein karakter inkjet printer. Hiervoor heb ik eerst zelf het klantenprofiel opgezet. Vervolgens ben ik de printer tijdens afspraken gaan voorstellen bij klanten. Toen ik ook effectief een printer verkocht kreeg, gaf dat uiteraard enorm veel voldoening. 

Wat heb je van je stage geleerd?

De omgang met echte klanten in de praktijk is toch nog anders dan met fictieve klanten in een lesomgeving. Tijdens je stage ontwikkel je de nodige commerciële flair om met klanten om te gaan en krijg je ook een betere blik op het bedrijfsleven. 

Gebruik je nog geregeld iets uit de opleiding?

Ook nu ik aan de universiteit verder studeer voor ingenieur gebruik ik nog wekelijks mijn formules van wiskunde, elektriciteit, mechanica,.. Tijdens mijn vakantiewerk en stage komt het verkregen Vol-VCA attest ook van pas.

Heb je een tip voor een beginnende eerstejaarsstudent?

Laat je zeker niet afschrikken om Technisch-Commercieel Adviseur te kiezen als je niet sterk bent in talen. Zelf was ik ook altijd zwakker in talen dan in wetenschappen. Maar bij de vakken Duits en Frans start je vanaf nul. 

ZELF OOK GRAAG ELEKTROMECHANICA STUDEREN? 

Gerelateerde artikels