Overslaan en naar de inhoud gaan

AI maakt definitieve doorbraak in videoproductie: gebruik tijdens productie verdubbelt op jaar tijd

video experience day

Artificiële intelligentie breekt verder door in videoproductie: ruim driekwart van de videomakers zet het vandaag al in tijdens minstens één fase van het productieproces. Hoewel AI nog steeds vooral in pre- en postproductie wordt ingezet, neemt het gebruik in productie en distributie ook toe. Onvermijdelijk zullen deze technologische evoluties een grote impact hebben op de sector van videoproductiehuizen.

Het kenniscentrum Media, Design en IT van AP Hogeschool bevroeg de deelnemers aan de Video Experience Day, waaronder videoproductiehuizen, bedrijven en non-profitorganisaties, over hun AI-gebruik in videoproductie. De antwoorden van 59 verschillende respondenten geven inzicht in de doeleinden waarvoor AI anno 2025 vooral wordt ingezet en de tools die daarbij worden gebruikt, maar werpen ook een blik op mogelijke toekomstige ontwikkelingen.  

AI blijft populair in pre- en postproductie

In 2025 gebruikt 79% van de videomakers AI in minstens één fase van het productieproces. In 2024 was dat nog 64%. AI blijft vooral populair in de preproductie (65%) en postproductie (61%). In de preproductie zetten videomakers AI bijvoorbeeld in voor het visualiseren van ideeën met tools als Midjourney en Adobe Firefly. In de postproductie doen ze dat om beelden te optimaliseren of voorlopige voice-overs te genereren met tools zoals ElevenLabs. Deze resultaten liggen in lijn met die van 2024 en tonen aan dat veel bedrijven een efficiënte balans hebben gevonden tussen AI als hulpmiddel en hun eigen creatieve inbreng.


 

Opvallend meer gebruik van AI tijdens productieproces

Een van de opvallendste trends is de groeiende inzet van AI in de productiefase zelf: van 20% van de respondenten in 2024 naar 39% dit jaar. Onderzoekster Karen Pauwels (AP Hogeschool) legt uit: "Die stijging valt samen met de opkomst van een nieuwe generatie AI-videomodellen die eerdere beperkingen zoals haperingen, inconsistente bewegingen en onsamenhangende scènes grotendeels hebben opgelost. Met Veo 2 van Google als krachtigste tool op dit moment, maar ook gelijkaardige tools zoals Sora (OpenAI) en Gen-4 (Runway), slagen deze nieuwste AI-modellen erin om realistische en consistente video’s te genereren, waarin omgevingen en karakters soepel behouden blijven over meerdere scènes."

AI optimaliseert distributie en zichtbaarheid van videocontent

Ook in de distributiefase wint AI terrein: 35% van de respondenten zet AI inmiddels in om videocontent slimmer en gerichter te verspreiden. Het wordt gebruikt om kijkgedrag te analyseren, ondertitels en samenvattingen automatisch te genereren, en content aan verschillende doelgroepen en platformen aan te passen. Daarnaast speelt AI een steeds grotere rol in SEO-optimalisatie, door automatisch ondertitels, beschrijvingen en tags af te stemmen op het zoekgedrag van gebruikers.

De veranderende rol van productiehuizen

Hoewel AI steeds meer wordt geïntegreerd, blijkt uit de bevraging ook aarzeling. 10% van de respondenten geeft aan in de toekomst bewust geen gebruik te willen maken van AI. "Toch is het maar de vraag of dat realistisch is," zegt collega-onderzoekster Ilse Van Looveren (AP Hogeschool). "AI wordt vaak onzichtbaar ingebouwd in tools en workflows die videomakers vandaag al gebruiken. Het zet traditionele workflows onder druk en werpt vragen op over de toekomst van productiehuizen, zeker binnen de corporate videomarkt. Hoe kunnen zij relevant blijven in een wereld waar bedrijven steeds vaker zelf met AI content kunnen creëren?"

De toekomst van video op de Video Experience Day

Op 12 juni vindt in Kinepolis Brussel de Video Experience Day plaats. Dit nationale event, georganiseerd door AP Hogeschool en Kanaal Z, bekroont de beste Belgische corporate video's van het voorbije jaar samen en zoomt deze editie extra in op AI in videoproductie. Meer informatie over het programma is beschikbaar via www.videoexperienceday.be. 

Gerelateerde artikels