Overslaan en naar de inhoud gaan

ACTEA-project genomineerd voor Community Engagement Initiative of the Year!

Dirk Van Merode

Medewerkers van het project ACTEA (Applied Curricula in Technology for East Africa) vieren nominatie Community Engagement Initiative of the Year, uitgereikt door de Accreditation Council for Entrepreneurial and Engaged Universities.

Oost-Afrikaanse landen ontwikkelen zich snel, maar hun universiteiten lopen vaak achter op de technologische vernieuwingen in infrastructuur en kennis die de economie aan hen opdringt. Door de groeiende technologiesector in deze landen kunnen ze hun levenstandaard en tewerkstellingsgraad opkrikken, maar daardoor hebben ze ook nood aan goede technisch opgeleide profielen. Deze zijn vaak moeilijk te vinden omwille van de grote theoretische focus bij de universiteiten, waardoor te weinig mensen met de juiste praktische skills afstuderen.

AP-expert Dirk Van Merode zag deze nood en startte een aanvraag voor een Erasmus+-project (Capacity Building in the Field of Higher Education). Dit Erasmus+-programma, gefinancierd door de Europese Commissie, ondersteunt hogescholen bij de modernisering van het onderwijslandschap buiten de grenzen van Europa. Samen met partners uit Duitsland en Griekenland tekende hij een project uit om technologische infrastructuur en praktische kennis hierrond op te krikken in Ethiopië, Tanzania en Oeganda.

Tijdens het project ontwikkelden de lectoren cursusmateriaal, met de focus op Computer Aided Manufacturing en Electrical Engineering & Automation. Daarnaast ontwikkelden ze ook modules rond generieke labour market skills zoals project- en business management. Dit werden train-the-trainermodules, waarmee de lectoren aan deze universiteiten op hun beurt aan de slag konden om hun studenten werkveldgerichtes skills aan te leren.

Verder doneerden de experten ook mobiel labomateriaal aan de scholen en gingen ze in gesprek met lokale bedrijven, enerzijds omdat deze nood hebben aan nieuwe werkkrachten en anderzijds omdat deze bedrijven infrastructuur in huis hebben die voor universiteiten waardevol kan zijn in het opleidingsproces. Een win-winsituatie dus voor bedrijven en universiteiten.

Het project verliep niet zonder zijn uitdagingen, het grootste deel vond plaats tijdens de Covid-19-crisis, wat samenwerking, die online moest verlopen, bemoeilijkte. Daarbovenop is de toegang tot mobiel internet in Afrika nog zeer beperkt. Toch konden de lectoren eind 2021 eindelijk vertrekken naar hun bestemming en gaven ze samen met studenten enkele weken trainingen in bv. Zanzibar.

Het verhaal is hiermee nog niet gedaan, want ondertussen zitten nieuwe projecten in de pijplijn om dit concept uit te rollen naar andere landen en scholen. We zijn bij AP alvast trots op dit project en de meerwaarde die het creëerde voor de Afrikaanse universiteiten en diens economie, maar ook voor de aangesterkte expertise bij onze lectoren en de ontwikkelingskansen voor onze studenten.

De Nederlandse collega's kaapten de hoofdprijs weg, maar we zijn erg fier op de top 5-prestatie van onze experten!

Bekijk hieronder enkele informatieve video's over het project:

 

Gerelateerde artikels