Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten Toegepaste Pyschologie werken preventieprojecten uit in samenwerking met Antwerpse Politie

Preventie notme 4

De preventiedienst van Politie Antwerpen schotelde aan de studenten Toegepaste Psychologie een twintigtal actuele vragen voor waarbij ze hulp konden gebruiken. Daaruit kozen onze studenten een aantal niet voor de hand liggende maar wel zeer zinvolle preventieprojecten:

  • Hoe voorkom je seksueel getinte intimidatie op een secundaire school?
    Om deze vraag te beantwoorden werkten de studenten samen met bestaande initiatieven om te komen tot het boeiend informatiepakket ‘Laat anderen jouw bubbel niet breken’.
     
  • Hoe voorkom je diefstal in woonzorgcentra?
    Iedereen weet dat het fenomeen zich voordoet, maar weinig directies van WZC's durven toe te geven dat hun bewoners worden bestolen.  Na veel consultaties slaagde de groep erin een duidelijke flyer te ontwerpen die door bewoners werd gewaardeerd.
     
  • Hoe voorkom je agressie tussen ouders van gepeste en pestende leerlingen aan de schoolpoort?
    Dit is eveneens een probleem dat schooldirecties niet snel zullen aankaarten. Toch realiseerden de studenten een mooi resultaat met een info-flyer.
     
  • Hoe voorkom je overlast op een nog nieuw aan te leggen speelterrein?
    Ondanks de beperkte informatie slaagden de studenten er in om heel wat samenwerking te bereiken met in de rand betrokken organisaties.

De verschillende preventieprojecten gebeurden steeds op aangeven van, in samenwerking met en onder supervisie van de preventiedienst van Politie Antwerpen. Een geslaagde link tussen theorie en praktijk voor het vak 'Preventie en educatie'! 

Gerelateerde artikels