AP Hogeschool zoekt deelnemers voor zijn begeleidingsgroep bij het TETRA-project 'Lean Software for PLC Automation'. De onderzoeksgroep Smart Robotics zoekt bedrijven die zelf aan de slag zijn met PLC-software en die willen mee nadenken over het project.
Software voor machine controllers (PLC) begrijpen, aanpassen en/of ontwikkelen is vaak tijdrovend, waarbij het begrijpen van de softwareprogrammatie niet evident is. Dit doordat PLC-software vaak ontworpen is door diverse ontwikkelaars, waardoor er verschillende programmeertechnieken worden toegepast met elk hun eigen programmeerstijl. Het resulteert in onnodig tijdsverlies op vlak van engineering, storingzoeken en het uitvoeren van PLC-softwareaanpassingen.
AP Hogeschool Antwerpen heeft de laatste jaren succesvolle ervaringen opgebouwd op vlak van PLC-software-ontwerp en -programmatie. Dit volgens de Industrie 4.0-filosofie, waarbij men PLC-software ontwikkeld in teamverband op een efficiënte manier. Dit zorgde ervoor dat studenten sneller PLC-software kunnen ontwikkelen en programmeren waarbij tegelijk het systeemoverzicht bewaard blijft.
Deze kennis verspreiden is een uitdaging die de AP Hogeschool Antwerpen samen met haar partners aangaat. Ze is alvast gestart met de verspreiding in het secundair technisch onderwijs in samenwerking met het RTC Antwerpen om zo op alle niveaus de kennis te verspreiden.
Dit project wil een oplossing bieden voor de genoemde tekortkomingen door een uniforme manier van PLC-software-ontwerp en -programmatie te introduceren. Dit door volgende stappen:
Met de omschreven aanpak streven we ernaar om het volgende te bereiken:
Betrokken projectpartners zijn:
TETRA is een programma van de Vlaamse overheid (VLAIO) dat praktijkgericht onderzoek stimuleert, waarbij een wetenschappelijke onderzoeksgroep samenwerkt met een ruime begeleidingsgroep van Vlaamse ondernemingen. TETRA-projecten vertalen academische kennis en nieuwe technologieën in concrete nuttige en bruikbare informatie en technieken voor de leden van de begeleidingsgroep. Een TETRA-project heeft een duur van 2 jaar.
Als lid van de begeleidingsgroep word je actief betrokken bij de inhoud van het project. Verder waak je mee over de relevantie van de projectresultaten voor de organisaties binnen je eigen sector.
Een lid van de begeleidingsgroep heeft de volgende voordelen:
30 november 2020 om 16:08