U bent hier

Energiemanagement

Over de opleiding

De bachelor Energiemanagement maakt je vertrouwd met alle schakels in de energieketen: opwekking, transport en verbruik. Je ontwikkelt een sterke technische focus en wordt een echte specialist in energie.

Kom meer te weten over de bachelor Energiemanagement op de stand van Artesis Plantijn Hogeschool tijdens de SID-inbeurzen of onze infomomenten.

Energie-efficiëntie

Steeds meer bedrijven investeren enorme bedragen in het verhogen van de energie-efficiëntie van hun productielijnen. Energie kost immers handenvol geld. Als energiemanager lever je een belangrijke bijdrage in het zoeken naar energiebesparingen en dit op een ecologisch verantwoorde manier.

Waarom kiezen voor de bachelor Energiemanagement?

Jij wil van energie je beroep maken. Je begrijpt als geen ander dat we straks zuiniger, groener en efficiënter met energie moeten omgaan. Maar hoe moet dat in een technische en industriële omgeving? Jij wilt op zoek gaan naar manieren om energie efficiënt op te wekken, te gebruiken en te transporteren. Je wilt bedrijven groener maken. Niet met je dromen, maar met je inzicht en je technische vaardigheden.

Je wordt bachelor in het Energiemanagement ... en dan?

Als bachelor in het Energiemanagement ben je mee verantwoordelijk voor een duurzaam en economisch rendabel energiebeleid binnen je bedrijf. Je bent in staat om het energieverbruik en de bestaande energiestromen in kaart te brengen en de pijnpunten te detecteren.

Nieuwe energetische toepassingen of het energetisch optimaliseren van bestaande processen in de industrie verlopen meestal projectmatig. Je bent dus in staat om op een gestructureerde wijze mee te werken aan de volledige cirkel: het uitvoeren van een analyse, het uitwerken van een voorstel en het maken van de daarbijhorende keuzes op basis van je gedegen energetisch-technische kennis.

Daarna volgt uiteraard het ontwerp, de realisatie, de opstart en de uitbating van de nieuwe realisatie. Om nadien een goed zicht te behouden op de perfecte werking van deze implementatie ben je in staat om de juiste metingen te selecteren en data-analyses uit te voeren.

Lees meer over de beroepsmogelijkheden van de bachelor in het Energiemanagement.

Ultramoderne nieuwe campus

Je volgt les op campus Spoor Noord, de nieuwe campus van het departement Wetenschap en Techniek met ultramoderne aula's, labo's en praktijklokalen. De campus is voorzien van alle moderne studentenfaciliteiten: een uitgebreide bibliotheek, modern studentenrestaurant en ondergrondse parking met fietsenstalling.

Het ontwerp van de nieuwe campus is een weerspiegeling van de opleidingen die er gegeven worden.We verstoppen elektriciteitsleidingen niet in de ruwbouw, maar verwerken ze zichtbaar in de muren. We investeren ook sterk in alternatieve warmte- en energietechnieken zoals Thermal Grid, warmtekrachtkoppeling (WKK) en thermische panelen. Deze zullen dienen voor elektriciteit- en warmwatervoorziening maar evengoed als didactisch materiaal voor onze studenten.

Meer weten over de bachelor Energiemanagement?

Lees meer over:

Lees ook het laatste nieuws uit de opleiding en de getuigenis van Miguel, één van de eerste studenten die voor Energiemanagement koos.

Kom meer te weten over de bachelor Energiemanagement op de stand van Artesis Plantijn Hogeschool tijdens de SID-inbeurzen of onze infomomenten.