U bent hier

Elektromechanica

Over de opleiding

De bachelor Elektromechanica is een veelzijdige opleiding die continu mee evolueert met de praktische technische innovaties in het werkveld. Het is een technische polyvalente opleiding die grote werkzekerheid biedt.

Kiezen voor Elektromechanica …

Hou je er van om mechanismen en machines te ontwerpen, bouwen, herstellen of verbeteren? Ben je benieuwd naar het hoe en het waarom van techniek en wil je weten hoe het komt dat de technologie werkt zoals ze werkt? Ben je een doener, een doorzetter, iemand die graag initiatief neemt? Dan zit je goed in de bachelor Elektromechanica. Hier kan je je talent voor techniek verder ontplooien!

… is kiezen voor een wereld vol techniek en technologie.

De wereld van techniek en technologie begint in de Elektromechanica. Het is een boeiende wereld die constant in verandering is en alsmaar groeit. Als bachelor in de Elektromechanica exploreer je voortdurend nieuwe ontwikkelingen en technieken. Om de nieuwste technieken nuttig toe te passen in je eigen toekomstige werkomgeving, heb je niet alleen doorzettingsvermogen nodig maar ook behoorlijk wat basisvaardigheden en kennis. 

Van een breed basisprogramma in het eerste jaar Elektromechanica …

Onze driejarige professionele bacheloropleiding Elektromechanica start met een gemeenschappelijk eerste jaar. In de vakgebieden ‘Elektriciteit’, ‘Mechanica’, ‘Industriële elektronica’ en ‘Automatisatie’ timmer je aan je basiscompetenties. In deze disciplines draait alles om technologische toepassingen, ontwerpen via softwarepakketten en de opbouw van jouw professionele vaardigheden. Daarnaast leer je ook werken in teamverband en stimuleren we jouw zelfwerkzaamheid, zin voor creativiteit, verantwoordelijkheid en oplossingsgericht denken.

Het eerste jaar van de bachelor Elektromechanica is leerrijk maar vooral ook uitdagend. Klassieke lessen en colleges wisselen we af met labowerk en projecten. Hierbij rekenen we op jouw eigen inzet en zin voor initiatief. Twijfel je of je het wel zal aankunnen? Dan bieden we je extra ondersteuning.

… naar een specialisatie in het tweede en derde jaar.

Je zal al snel merken dat de wereld van de Elektromechanica een zeer grote en veelomvattende wereld is. In het tweede jaar heb je daarom de keuze uit maar liefst 5 afstudeerrichtingen of beroepsspecialisaties:

Ultramoderne nieuwe campus

Je volgt les op campus Spoor Noord, de nieuwe campus van het departement Wetenschap en Techniek met ultramoderne aula's, labo's en praktijklokalen. De campus is voorzien van alle moderne studentenfaciliteiten: een uitgebreide bibliotheek, modern studentenrestaurant en ondergrondse parking met fietsenstalling.

Het ontwerp van de nieuwe campus is een weerspiegeling van de opleidingen die er gegeven worden.We verstoppen elektriciteitsleidingen niet in de ruwbouw, maar verwerken ze zichtbaar in de muren. We investeren ook sterk in alternatieve warmte- en energietechnieken zoals Thermal Grid, warmtekrachtkoppeling (WKK) en thermische panelen. Deze zullen dienen voor elektriciteit- en warmwatervoorziening maar evengoed als didactisch materiaal voor onze studenten.

In samenwerking met verschillende partners bouwde AP Hogeschool aan een gloednieuwe minifabriek, waar studenten in de miniatuurversie van een chemisch bedrijf hun kennis nog kunnen verdiepen. Je leest er alles over in dit artikel dat verscheen in het vakblad EngineeringNet in samenwerking met Emerson.

Meer weten?

Lees verder over de stagemogelijkheden en onze technologielabo's, ontdek het laatste nieuws of kom naar één van onze infomomenten.

Lees ook 'Solliciteren is niet eens nodig', een interview met Amedee Beylemans, opleidingshoofd Elektromechanica, in Gazet van Antwerpen

Binnentuin