U bent hier

Wetenschap en Techniek

Studenten elektromechanica erg gegeerd

Als je zeker wil zijn van een job, dan kan je maar beter aan een studie elektromechanica beginnen. Verschillende kranten schrijven vandaag namelijk dat Vlaamse bedrijven het afgelopen jaar meer dan 6.000 vacatures voor onderhoudstechnici hebben uitgeschreven, die maar erg moeilijk ingevuld geraken. Electrabel heeft vorig jaar zelfs de samenwerking met de AP Hogeschool uitgebreid waardoor eerstejaars al aangeworven worden.

Onderhoudstechnicus is knelpuntberoep nummer één geworden in Vlaanderen. Jaarlijks duizenden vacatures, waarvan maar liefst 40 procent na drie maanden niet ingevuld geraakt. De vraag is dus gigantisch, maar er studeren simpelweg niet voldoende jongeren af om alle nieuwe vrije posities bij Vlaamse bedrijven te kunnen invullen.

OnderhoudstechnologieOok bij onze hogeschool merken we dat er onmiddellijk veel interesse uit de sector is voor onze studenten elektromechanica. We zijn zelfs een samenwerking aangegaan met Electrabel, dat vorig jaar twaalf eerstejaars al een deeltijds contract gaf. Die studenten werken drie dagen per week in de kerncentrale van Doel en studeren nog twee dagen per week op onze hypermoderne campus Spoor Noord.

Oorlogje om studenten

In ruil worden ze niet alleen vier dagen per week betaald, Electrabel dekt ook nog eens alle studiekosten. Klinkt allemaal goed toch? Er wordt dan ook gesproken over een ware oorlog in de sector om de technici in opleiding al binnen te halen. “Wij proberen die oorlog te winnen door al eerstejaars aan te werven”, vertelt Alex Masoels van Electrabel.

Onze opleiding Elektromechanica is trouwens niet alleen geschikt voor voltijdse studenten. Zo hebben we een speciaal flextraject waarmee je perfect je job met je studies kan combineren. Op vier jaar tijd kan je zo je bachelordiploma behalen, zonder je job te moeten verwaarlozen. De lessen van het flextraject worden namelijk in een vroege en een late shift gegeven, zodat alles perfect afgestemd kan worden op je werkritme. Indien je al een graduaatsdiploma (HBO5) Elektromechanica hebt, dan kan je dankzij vrijstellingen zelfs meteen aan de tweedejaarsvakken beginnen.

Opleiding ElektromechanicaMeer info?

Meer informatie over de opleiding Elektromechanica vind je hier, voor het flextraject kan je hier terecht, en als je al een HBO5-diploma hebt kan je best deze pagina eens lezen.