U bent hier

Wetenschap en Techniek

Samenwerking met industrie schot in roos

In de bachelor Elektromechanica is het belangrijk dat studenten een sterke band opbouwen met vooraanstaande bedrijven uit de industrie. De opleiding werkt daarom samen met onder andere Beckhoff, SMC Pneumatics en SICK – drie belangrijke spelers uit de industriële automatisering. Door middel van gastcolleges en professionele labo-opstellingen verwerven studenten die voor de afstudeerrichtingen Automatisering en Procesautomatisering kiezen, kennis uit eerste hand.

Het Automation Magazine interviewde Chris Vandesande, Geert Van Grieken en Nick Verboven, drie lectoren uit de bachelor Elektromechanica, over de samenwerking met industriële bedrijven. Lees hier het volledige interview.

“We willen onze studenten triggeren”, klinkt het bij de lectoren Elektromechanica. “In het labo werken de studenten daarom met een SMC FMS 200. Zo’n productielijn van SMC is imposant. Er beweegt vanalles. Dat motiveert onze studenten om aan deze proefopstelling te werken en resultaten te zien. Ze zien hoe in de industrie een technisch product wordt klaargemaakt.”

“In het tweede jaar maken de studenten een productie-eenheid voor de automobielindustrie. Nadien moeten ze de grijpers ervan vertalen naar het gebruik voor vrachtwagens. Een expert van SMC, marktleider in pneumatica, geeft dan een gastcollege over grijpertechniek.”

“Voor de studenten zijn deze gastcolleges niet vrijblijvend. Het hoort bij hun examenpakket. Ze moeten het onderwerp kennen en kunnen gebruiken. Ook het gastcollege van SICK over normen en machinerichtlijnen is verplichte leerstof. Idem met Beckhoff over EtherCAT.”

"Deze gastcollege’s zijn een schot in de roos voor de bachelor Elektromechanica. “Als iemand uit een bedrijf een gastcollege komt geven, dan is dat voor onze studenten een eerste contact met de bedrijfswereld en hoe het er in de praktijk allemaal echt loopt. De uitstraling van een professional is positief en het tempo van een gastcollege ligt veel hoger dan in een gewone les. De studenten ervaren dan meteen hoe in ondernemingen wordt gewerkt.”

“Dankzij de samenwerking met SMC kon één van onze studenten 5 maanden stage lopen in het European Technical Centre in het Engelse Milton Keynes. Elektromechanica is een knelpuntberoep. Een stageplaats vinden is voor onze studenten niet zo moeilijk, maar een buitenlandse stageplaats is toch iets heel speciaals. SMC heeft dit mogelijk gemaakt en de student heeft met zijn eindwerk een prijs gewonnen.”

Lees meer over de samenwerking met de industrie in de bachelor Elektromechanica.

Foto onder: lectoren Elektromechanica. V.l.n.r. Geert Van Grieken, Chris Vandesande en Nick Verboven.

Lectoren Elektromechanica over automatisering