U bent hier

Wetenschap en Techniek

Onweer voor Antwerpse krokodillen

Tien keer per dag bootst ZOO Antwerpen in het krokodillenverblijf een tropisch onweer na. Het verduisteringssysteem boven de lichtkoepel van het bassin heeft echter zijn beste tijd gehad en is aan vervanging toe. Op vraag van ZOO Antwerpen werkten onze studenten Elektromechanica daarom een alternatief zonneweringssysteem uit.

Krokodillen in de storm

Ieder uur verduistert ZOO Antwerpen het bassin van de krokodillen voor een tropisch onweer. Dit gebeurt door middel van doeken die onder de lichtkoepel worden toegeschoven. Bij een defect aan het systeem moeten de krokodillen uit het bassin worden gehaald zodat mecaniciens in alle veiligheid een stelling kunnen plaatsen en de herstelwerkzaamheden kunnen uitvoeren. Dit systeem kan anders en beter, vindt Jan Luyckx, manager technisch beheer bij ZOO Antwerpen. 

Hij vroeg aan onze studenten Elektromechanica om het verduisteringssysteem onder de lichtkoepel van het krokodillenverblijf onder de loep te nemen en een efficiënter alternatief uit werken. “Wij zoeken een performant systeem, bij voorkeur gemonteerd boven de koepel, dat rekening houdt met de huidige veiligheidsnormen en bestand is tegen alle weersomstandigheden”, verduidelijkt hij de opdracht.

Energiebesparende oplossing

Tijdens de internationale projectweek bedachten onze studenten Elektromechanica een oplossing. 

Lucas Lemmens, student Elektromechanica: “We werkten twee voorstellen uit. De eerste oplossing is een standaardoptie die binnen het vooropgestelde budget past: een automatisch zonneweringssysteem. De tweede is een innovatievere oplossing waarbij we werken met elektrochroom glas. Het is een duurdere oplossing, maar wel energiebesparend en dus op lange termijn ook kostenbesparend. Bovendien vallen bij dit voorstel de mechanische kosten weg.”

Elektrochroom glas is transparant glas dat middels elektrische aansturing van kleur verandert en waarmee de lichttoetreding en zonwering van een gebouw geregeld worden.

Op vrijdag 20 november presenteerden de studenten hun voorstellen aan Jan Luyckx, manager technisch beheer bij ZOO Antwerpen. Hij is alvast van plan om één voorstel van de studenten verder te onderzoeken:

“De oplossing met het electrochroom glas is zeer onderhoudsvriendelijk, maar de kosten ervan liggen wat aan de hoge kant. We vinden het echter zo interessant dat we contact zullen opnemen met de betrokken firma om te onderhandelen over de prijs.”

Werken in opdracht

Tijdens de internationale projectweek schotelen bedrijven onze studenten Elektromechanica en Energiemanagement technische vraagstukken voor. Aan onze studenten om – samen met internationale collega-studenten - haalbare oplossingen voor te stellen waarmee de opdrachtgevers De opdrachten komen onder andere van ZOO Antwerpen, BASF, UZ Leuven, Jansen Pharmaceutica …

Wim Van Goethem, lector Elektromechanica en projectcoördinator: “We werken telkens met 2 groepen van 5 studenten uit binnen- en buitenland die dezelfde opdracht krijgen van eenzelfde bedrijf. Op die manier krijgt de opdrachtgever telkens twee oplossingen voor een probleem en wordt het competitiegevoel bij de studenten aangewakkerd.”

Op het einde van de projectweek worden de oplossingen gepresenteerd aan de bedrijfsleiders en de lectoren. Opdrachtgevers kunnen nadien met de voorstellen aan de slag.

Lees meer over de internationale projectweek en andere praktijkopdrachten in de bachelor Elektromechanica.

Foto inzet: © Marco Bastiaens in opdracht van ZOO Antwerpen

GVA_Studenten Elektromechanica bezorgen krokodillen tropisch onweer

Studenten Elektromechanica bezorgen krokodillen tropisch onweer

Deze studenten Elektromechanica bedachten een zonneweringssysteem voor het krokodillenverblijf van ZOO Antwerpen.