U bent hier

Wetenschap en Techniek

Meteen aan de slag na succesvolle stage

Els Wulleman (21) studeerde in juni 2015 af in de bachelor Voedings- en Dieetkunde. Tijdens haar studies volgde ze verschillende stages. Nadien ging ze vast aan de slag bij één van deze stageplaatsen: Fresh & Saucy foods. "Ik heb nooit moeten solliciteren." 

“Het was een logische keuze”

Een opleiding kiezen is nooit gemakkelijk, maar voor Els was de keuze snel gemaakt. “Ik beoefen judo, een sport waarbij je steeds in gewichtscategorieën moet vechten en waar je dus steeds met je gewicht bezig bent. Daarnaast ben ik altijd geïnteresseerd geweest in wetenschappen en dan specifiek over het menselijk lichaam. Mijn twee voornaamste interesses vond ik terug in deze richting, dus het was een logische keuze."

“Ik was beter voorbereid dan ik zelf had verwacht” 

De opleiding Voedings- en Dieetkunde biedt verschillende stages aan, wat ervoor zorgt dat studenten mee zijn met de praktijk en dit kunnen toepassen in het werkleven.  

“In het begin kon ik dit moeilijk geloven”, vertelt Els. “Onze opleiding was steeds heel erg gericht op het klinische aspect van ons beroep. Toen ik werkelijk aan het werk was en vanuit het werk extra opleidingen kreeg, merkte ik toch dat ik al een heel brede basiskennis had ten opzichte van andere mensen die ik ontmoette tijdens deze opleidingen. Ik was dus beter voorbereid dan ik zelf had verwacht. Bovendien leren de stages je omgaan met verschillende karakters, wat binnen ons beroep toch een belangrijke competentie is. Daarnaast loop je de hele dag rond in plaats van achter de schoolbanken te zitten. Je leert veel sneller wanneer je alles zelf meemaakt en uitvoert.”

“Een ervaring om nooit te vergeten”

De leukste herinnering die Els overhoudt aan haar driejarige opleiding, is zonder twijfel haar buitenlandse stage in Rome. “Ik heb daar zoveel mensen leren kennen waar ik nog steeds om de twee weken contact mee heb. Daarnaast leerde ik ook een heel andere cultuur kennen. Een ervaring om nooit te vergeten!”

“Ik heb nooit echt moeten solliciteren”

Tijdens haar opleiding liep Els onder andere stage bij Fresh & Saucy foods, een familiebedrijf in Herentals dat sauzen en smeersalades produceert. Het hecht daarbij veel belang aan de voedselveiligheidsnormen. Toen Els afstudeerde, bood het bedrijf haar een functie als QA-medewerker aan .

“Omdat ik onmiddellijk na mijn stage gevraagd werd om er te werken, heb ik nooit echt moeten solliciteren. Ik heb dus wel geluk gehad.”

“Samen streven we naar constante verbetering”

QA staat voor Quality Assurance. Als voedingsdeskundige waarborgt Els mee de voedselveiligheid binnen het bedrijf en bevordert ze het kwaliteitsbewustzijn bij de andere medewerkers.

"Als kwaliteitsdienst ben je niet verantwoordelijk voor alles wat er gebeurt in het bedrijf, wel voor het begeleiden van de mensen in het bedrijf. Ik koos ervoor om met mensen te werken en hen te begeleiden. Samen streven we naar constante verbetering. Maar wel met in het achterhoofd als er ooit toch iets fout zou lopen dat ik me dan vooral de vraag moet stellen, waar is het in het proces fout gelopen? En dat ik niet de schuld alleen bij mezelf moet zoeken, we werken namelijk binnen een team.” 

“Als jonge vrouw moet je je mannetje staan”

Ondertussen is Els al een paar maanden aan de slag bij Fresh & Saucy foods. Ze vindt haar job nog steeds even boeiend. Als net afgestudeerde ervaart Els nog enkele bijkomende uitdagingen.

“Als jonge vrouw moet je je mannetje kunnen staan. Het is niet gemakkelijk om als 21-jarige, zonder enige ervaring, andere mensen ervan te overtuigen dat je die plek wel echt verdiend hebt.”

De functie van QA-medewerker veronderstelt veel samenwerking met andere collega’s. Om het teamwerk vlot te laten verlopen probeert Els altijd te luisteren naar iedereen en hulp te bieden waar nodig. 

Lees meer over de bachelor Voedings- en Dieetkunde.

Interview met dank aan de studenten Communicatiemanagement voor het vak Digital Skills.