U bent hier

Wetenschap en Techniek

Evacuatie van 5000 studenten

Op campus Spoor Noord hield AP Hogeschool op vrijdag 30 oktober een grootschalige evacuatieoefening. Voor 4 derdejaars Integrale Veiligheid was deze oefening tevens een praktijkopdracht. Zij voerden een risicoanalyse uit op de gebouwen en bereidden samen met de preventie-adviseur van de hogeschool de evacuatieoefening voor. Voor de observatie en evaluatie van de oefening kregen ze ondersteuning van 30 eerstejaars Integrale Veiligheid.

De nieuwe campus Spoor Noord van AP Hogeschool werd afgelopen zomer in gebruik genomen. Meer dan 5000 studenten volgen er dagelijks les. Om voorbereid te zijn op noodsituaties werd er op vrijdagvoormiddag 30 oktober een grootschalige evacuatieoefening georganiseerd.

Bart De Cock, preventie-adviseur: “De hogeschool werkte een noodplan uit en dat moesten we testen. Het is belangrijk dat iedereen – zowel studenten, personeelsleden als de hulpdiensten -  weten wat er in geval van nood van hen verwacht wordt en de nooduitgangen van de campus kent. Omdat de campus voor iedereen nieuw is, organiseerden we de afgelopen weken informatiesessies voor het personeel. In september kwam het Antwerps brandweerkorps over de vloer om onze campus beter te leren kennen.”

De noodoefening was een kolfje naar de hand van de studenten Integrale Veiligheid. Zij kregen de opdracht om de mensenstromen te observeren en de pijnpunten in het noodplan op te sporen.

Campus Spoor Noord is groot. De campus bestaat uit twee gebouwen die ondergronds met elkaar verbonden zijn. Meer dan 5000 studenten en personeelsleden moeten op een gecoördineerde manier de weg naar buiten vinden. Dat is meer dan de helft van de hele hogeschoolpopulatie. Om de oefening goed te kunnen evalueren zijn er heel wat ogen op de grond nodig. De samenwerking met de studenten Integrale Veiligheid was dan ook welgekomen.

Lees meer over de bachelor Integrale Veiligheid.

Evacuatie-oefening met studenten Integrale Veiligheid
Samen met de preventie-adviseur van de hogeschool bereidden derdejaars Michael, Laurens, Guy en Isabelle deze evacuatieoefening voor. 

Ben Windey, eerstejaar Integrale Veiligheid, maakte onderstaande video van de oefening:

 

Evacuatie-oefening Integrale Veiligheid
Voor de observatie van de oefening konden ze rekenen op de ondersteuning van 30 eerstejaars.

Evacuatieoefening Integrale Veiligheid
Meer dan 5000 studenten en personeelsleden moesten via de nooduitgangen van de campus het gebouw verlaten.