U bent hier

Wetenschap en Techniek

AP werkt aan duurzame welvaart in zuiden

In augustus van vorig jaar schonk AP Hogeschool een houtzaagmachine aan het ontwikkelingsproject ‘Water voor Kikukwe’, dat een duurzaam project heeft opgezet in het gelijknamige dorpje in Tanzania. Na een lange reis is de machine goed en wel aangekomen, geïnstalleerd en momenteel worden de eerste jongeren ermee opgeleid.

De vzw ‘Water voor Kikukwe’ heeft het originele doel al eerder kunnen bewerkstelligen, dus was het tijd voor een nieuw project: een schooltje met naaimachines en houtbewerkingsmachines. Bij de verhuis van campus Boom naar campus Spoor Noord had ons departement Wetenschap en Techniek een houtcombiné op overschot, en dus werd beslist dat deze een nieuw leven zou mogen leiden in Tanzania

KikukweDe combiné van AP heeft intussen een hele weg afgelegd: een zeereis van Antwerpen naar Dar-es-Salaam in het oosten van Tanzania, en daarna nog een vrachtwagenreis van 1.500 kilometer van Dar-es-Salaam naar Kikukwe in het noordwesten. Na de lange reis zijn eerder dit jaar enkele mensen van de vzw naar Kikukwe gereisd om de machines te installeren en op te starten, en dat is hen gelukt op minder dan drie weken tijd.

KikukweIntussen is zelfs de gouverneur op bezoek geweest om een korte demonstratie te bekijken. Het is dan ook een belangrijk project voor de lokale bevolking, omdat deze machine – en dus AP Hogeschool – kan meewerken aan een duurzame welvaart in het zuiden. Momenteel worden al de eerste jongeren opgeleid in houttechnieken, met gebruik van de machine.