U bent hier

Wetenschap en Techniek

AP goed vertegenwoordigd op ICD-congres

In september vond in het Spaanse Granada het 17de International Congress of Dietetics (ICD) plaats. Voorafgaand vond er ook nog een studentencongres plaats, georganiseerd door het European Network of Dietetics Students. Ook AP was goed vertegenwoordigd: er waren een tiental studenten uit de opleiding Voedings- en Dieetkunde aanwezig, net als AP-lectoren Marleen Adam, Ingrid Aerts, Hanne Aerts en Koen Vanherle.

Het hoofdthema van het ICD was ‘overschakelen op duurzame voeding’. Aangezien alles draaide rond duurzaamheid was het congres volledig papierloos: ook het programma en alle andere informatie was te vinden op een mobiele app. Bovendien werden ’s middags duurzame (hoofdzakelijk) vegetarische maaltijden aangeboden en alles wat overbleef werd gedoneerd. 

Er waren rond de drieduizend mensen aanwezig van over de hele wereld, die op elk moment van de dag lezingen en workshops in acht verschillende auditoria konden volgen. Door het grote aanbod aan lezingen, was niet makkelijk om een keuze te maken: “alles leek interessant”, aldus studente Lore D’Helft.

De prachtige openingsceremonie en de filmpremière van SustainablEating, geregisseerd door Carlos Sabater Calafat, brachten nog meer in kaart hoe cruciaal duurzaamheid is. Er is slechts één aarde en een duurzame aanpak van zowel productie als consumptie is de enige manier om ervoor te zorgen dat de volgende generatie ook nog voldoende middelen zal hebben om te kunnen overleven. Zoals Mahatma Gandhi ooit zei: “Earth provides enough to satisfy every man’s needs, but not every man’s greed.”

ENDietS

Het studentencongres van ENDietS vond plaats de dag voor de start van het ICD. Studenten van over de hele wereld waren hiernaar toe gekomen om bij te leren en te netwerken. Er vonden meerdere lezingen en workshops plaats, en bovendien hadden 5 studenten de mogelijkheid om een presentatie te geven over een project waar zij aan deelgenomen hadden. Enkele Spaanse studenten gaven meer informatie over de voedingsgewoonten in hun land en ze nodigden alle deelnemende studenten uit om de lokale specialiteiten zeker eens te proberen. 

De workshops waren interessant en leerzaam. Bovendien behandelden ze zeer hedendaagse thema’s (bijvoorbeeld multiculturele verschillen in een klinische setting en een onderzoeksvraag voor een onderzoeksproject opstellen en uitwerken) en er werd uitgelegd hoe er schematisch en oplossingsgericht te werk gegaan kan worden. Daarnaast boden zij de studenten de gelegenheid om elkaar te leren kennen - wat als zeer positief werd ervaren - door in groepjes rond een bepaald probleem of project samen te werken. Volgens Lore “waren de uitkomsten van elk groepje verrassend en creatief, en was het dan ook leuk om te zien hoe iedereen met een ander idee voor de dag kwam.”

Spreekbuis

Onze VD student Lore D’Helft (foto in het verslag) werd verkozen tot “ENDietS president”, d.w.z. voorzitter van de European Network of Dietetic Students en is dus het komende jaar de spreekbuis voor alle VD-studenten in Europa. Hier zijn we heel fier op.

Onze net afgestudeerde student Axel Stas heeft zijn eindopdracht-onderzoek voorgesteld op dit congres. Er waren bijna 900 inzendingen waarvan er ca. 60 weerhouden werden voor presentatie, waarvan dan nog een minderheid door studenten.