Dat er wetgeving bestaat om het welzijn van medewerkers te waarborgen, is al lang geen geheim meer. Dat je hiervoor technische maatregelen kan nemen, lijkt zijn weg naar de werkvloer ook gevonden te hebben. Maar toch blijven er ongevallen gebeuren. Uit onderzoek blijkt vaak, dat dit wordt veroorzaakt door het gedrag van de mens (bewust dan wel onbewust). Als je gedrag zegt, dan zeg je motivatie. En als je motivatie zegt, dan zeg je overtuigingen.
In een kleine groep van maximaal 15 deelnemers ga je aan de slag. Je leert stap voor stap wat nodig is om een verandering teweeg te brengen. Een vooropleiding is niet nodig; onze docenten begeleiden je door het hele traject. Zo zorgen we ervoor dat straks iedereen op jouw werkvloer overtuigd is waarom veilig werken zo belangrijk is.
De opleiding bestaat naast een theoretische onderbouwing vooral uit een praktische aanpak waarbij de deelnemers geïnformeerd en gecoacht worden om zelf een veranderingstraject in de eigen organisatie uit te werken. Een groep van ervaringsdeskundigen zal dit stap voor stap begeleiden, coachen en samen met de deelnemers reflecteren over de behaalde resultaten.
Het lesprogramma met vermelding van de lesmomenten kan je hier raadplegen.
Dag 1 - Theoretische modellen die het begrip veiligheidscultuur omschrijven en de mogelijkheden tot veranderingen onderbouwen
Hoe wordt er binnen jouw organisatie omgegaan met Veiligheid? Welke meningen en attitudes vind je terug in jouw organisatie? Aan de hand van modellen (oa Safety Culture ladder, het 4D brein, …) gaan we vandaag aan de slag om te begrijpen hoe de cultuur in onze organisatie wordt gevormd. Wat heeft invloed? Wie heeft invloed? En waarop moeten we inzetten als we iets willen veranderen?
Dag 2 - Stappenplan voor het versterken van de veiligheidscultuur
Nu we weten welke elementen een invloed hebben op de cultuur binnen onze organisatie, kunnen we een plan opmaken om te bepalen wat nodig is, om deze cultuur te veranderen. Wat moeten doen? Wanneer moeten we dat doen? Wie betrekken we erbij?
Dag 3 - Meten is weten
Eén van de eerste stappen die we moeten zetten in ons stappenplan, is weten waar we nu staan, en bepalen waar we naartoe willen. Er zijn verschillende tools ontwikkeld die ons helpen onze huidige cultuur in kaart te brengen. We bespreken deze tools en zetten de eerste stappen om deze in onze organisatie toe te passen.
Dag 4 - Betrokkenheid, draagvlak voor verandering bij leidinggevenden
Als jij alleen overtuigd bent dat verandering nodig is, wensen we je veel succes in het bekomen van die verandering. In de eerste plaatsen zullen we ervoor moeten zorgen dat het management begrijpt waarom de verandering nodig is. En met het management de leidinggevenden. Hoe je dit doet, waarop je best let, met wie je begint, … ook daar zijn tools en trucs voor.
Dag 5 - Betrokkenheid, draagvlak voor verandering bij medewerkers
Na het management, volgen dan alle andere medewerkers. Zij gaan de verandering tenslotte in de praktijk het hardst voelen. Ook zij moeten dus overtuigd worden dat deze verandering nodig is, en voor hen een meerwaarde betekent. Hiermee gaan we vandaag aan de slag.
Dag 6 - Borgen van eerste veranderingen – Systeemversterking ondersteunt cultuurverandering
Als we willen dat onze veranderingen duurzaam zijn, zullen we deze moeten borgen. Hoe we wijzigingen vast zetten, en houden is het thema waarmee we vandaag aan de slag gaan.
Dag 7 - Evaluatie en afsluiten
Vandaag is het aan de deelnemers. Elk van hen stelt zijn veranderingstraject voor. Welke verandering werd aangepakt? Hoe werd dit gedaan? Waar liep je tegenaan, wat ging er vlot? En vooral, wat zijn de volgende stappen?
Deze opleiding komt in aanmerking als verplichte bijscholing voor de preventieadviseur.
De deelnemers hebben bij voorkeur reeds bedrijfservaring als preventieadviseur, HR medewerker of een andere gelijkwaardige/vergelijkbare ervaring.
Deelnemers opleiden tot coaches die het veranderingstraject tot een sterke veiligheidscultuur in een onderneming / organisatie kunnen begeleiden.
Je kan de opleiding zien als een specialisatie voor preventieadviseurs niveau 1 en 2.
Docenten
Een groep van ervaren preventieadviseurs en onderzoekers zullen deze opleiding ondersteunen en deelnemen aan het netwerk.
Enkele experten die hun steun toegezegd hebben:
INTAKE gesprek
Geïnteresseerde deelnemers zullen vooraf uitgenodigd worden voor een intake gesprek. De organisatoren zullen een aantal criteria aftoetsen met de kandidaat deelnemers, zoals:
Dit zal toelaten om de kandidaat deelnemers te informeren en ook om de groep zo samen te stellen dat er succes is op een constructieve en effectieve groepsdynamiek die de groep en elk individu sterker zal maken. Uiteindelijk zullen per groep maximaal 15 deelnemers toegelaten worden.
Community
De groep van deelnemers zullen tijdens en na het voltooien van de opleiding een netwerk van specialisten veiligheidscultuur vormen die informatie uitwisselen en elkaar kunnen inspireren. Het veiligheidsinstituut zal deze veiligheidscultuur ‘community’ verder faciliteren en uitnodigen om met andere specialisten uit de bedrijfswereld en de onderzoekswereld het topic veiligheidscultuur verder op te volgen en te ontwikkelen.
Varia:
De opleiding gaat door vanaf 4 inschrijvingen. We beperken de groep tot maximaal 15 deelnemers.
De prijs van deze studiedag is inclusief lunch, dranken, deelname attest, studiemateriaal én enthousiaste lesgever(s).
Raadpleeg hier onze annulerings- en betalingsvoorwaarden.
van
01 maart 2024
13.00uur
tot
31 januari 2025
18.00uur
€ 1.980,00