Als speler in het welzijnsbeleid van je onderneming kom je vaak terecht in situaties waarbij je in overleg gaat op zoek naar acceptatie, afstemming en draagvlak.
Verbindend communiceren is een schitterende manier om goed te begrijpen wat er leeft (bij jezelf en de ander) en om af te stemmen met de ander. ‘Richt je op de oplossing, en de kans is groot dat je vastloopt. Richt je op verbinding en de kans is groot dat het zich oplost’ - Marshall Rosenberg.
Tijdens deze introductie maak je kennis met de uitgangspunten en basisvaardigheden in Geweldloze Communicatie. We passen ze toe op eigen (werk)situaties en toetsen ze aan je eigen communicatiegewoonten en -patronen. Je krijgt ook oefenkansen om de nieuwe vaardigheden uit te proberen. We stellen Jakhals en Giraf voor en geven concrete voorbeelden van waar communicatie soms vastloopt en hoe GC kan bijdragen aan het creëren, herstellen of verdiepen van verbinding.
We doen dit interactief zodat je onmiddellijk kan ervaren waar GC mogelijk iets kan bijdragen aan jouw communicatiestijl. Hoe je je invloed (anders) kan aanwenden bij conflicten en je op een andere manier naar jezelf én naar de andere kan kijken.
De theorie wordt aan de hand van voorbeelden toegelicht, afgewisseld met ervaringsgerichte oefeningen. De opleiding is afgestemd op de doelgroep.
Let op! De training is er niet op gericht kant en klare oplossingen mee te geven, maar te laten ervaren hoe onze taal kan bijdragen aan verbinding hetzij verbinding in de weg kan staan.
Voor actoren betrokken bij welzijn op het werk: preventieadviseurs, comitéleden, hiërarchische lijn, HR-medewerkers,…
Herken je jezelf in onderstaande, dan is de opleiding iets voor jou!
- Voel je je ongemakkelijk in situaties met tegengestelde belangen?
- Zou je je mening beter willen kunnen formuleren?
- Wordt je feedback soms als ‘hard’ ervaren? Of laat je net makkelijk over je heen walsen?
- Heb je snel de indruk dat iemand je aanvalt of bekritiseert?
- Wil je anders omgaan met weerstand, bij jezelf of bij de ander?
- Wil je graag komen tot gedeeld eigenaarschap?
- Wil je graag opkomen voor jouw standpunt, op een authentieke manier?
- Wil je ook kijken voorbij gelijk/ongelijk?
Na de opleiding ken je het verschil tussen strategieën en behoeften, tussen een eis en een verzoek. Je leert een manier om echt in gesprek te gaan. Je leert aan te geven wat voor jou belangrijk is en te ontdekken wat de ander belangrijk vindt. Om zo af te kunnen stemmen en te komen tot een verzoek of advies dat mogelijk beter aanvaard wordt. Je leert om via je communicatie echt het verschil te maken binnen je organisatie (èn daarbuiten).
Als actor binnen het welzijnsbeleid heb je vaak te maken met situaties waarbij je in overleg gaat op zoek naar acceptatie, afstemming en draagvlak. Verbindend communiceren is een schitterende manier om goed te begrijpen wat er leeft (bij jezelf en de ander), om zo te komen tot een gedragen afspraak of oplossing.
Tijdens deze introductietweedaagse nemen we onze eigen communicatie onder de loep en zoeken we vooral samen naar een communicatie voorbij het oordelen, voorbij gelijk of ongelijk. Kies ik om in de energie van verwijten en oordelen te blijven hangen? Of kies ik voor echt contact?
We bieden niet enkel inzicht in bepaalde denkkaders en visies, maar we laten de deelnemers actief aan de slag gaan met eigen situaties, voorzien uitwisseling en een variatie aan oefeningen.
Raadpleeg vooraf onze annulerings- en betalingsvoorwaarden.
De prijs is inclusief werkmateriaal.
De opleiding wordt gegeven door Heidi Stinissen. Ze is orthopedagoge van opleiding en werkte jarenlang voor de dienst Welzijn en gezondheid van de provincie Antwerpen. Ondertussen is ze internationaal gecertificeerd trainer in Geweldloze Communicatie en draagt ze met veel enthousiasme dit gedachtegoed uit.
24 november 2022
van 09.30uur tot 16.30uur
25 november 2022
van 09.30uur tot 16.30uur
€ 530,00