Overslaan en naar de inhoud gaan

Help, ik heb echt geen flauw idee?!

Geen paniek! Wij maken jou stap voor stap wegwijs in alles wat komt kijken bij een hogere studie. 

Hoe zit het hoger onderwijs in elkaar?

Wat is het verschil tussen secundair en hoger onderwijs?

De overstap van secundair naar hoger onderwijs is best een big deal. Je moet niet alleen beslissen wat je wil studeren, maar ook waar en bij wie. Welke opleiding, school of stad je ook kiest: er zijn sowieso grote verschillen tussen secundair en hoger onderwijs. 

  • Een schooljaar noemen we een academiejaar. Dit kan opgedeeld zijn in:
    • modules (4 lesperiodes van een 6-tal weken gevolgd door examens), of
    • semesters (2 lesperiodes van een 13-tal lesweken gevolgd door examens).
  • Er wordt meer discipline en zelfstandigheid verwacht. Je volgt niet per se een hele dag aan één stuk les, maar studeren is wél een fulltime job. Tijdens vrije momenten wordt er verwacht dat je taken, projecten, groepswerken ... afwerkt volgens een zelfgemaakte studieplanning. 
  • We spreken niet meer van vakken, maar van opleidingsonderdelen. Deze worden uitgedrukt in studiepunten. Zo krijg je alvast een idee van hoe zwaar een opleidingsonderdeel doorweegt en hoeveel tijd je eraan zal moeten besteden. Deze studiepunten hebben ook invloed op je leerkrediet.
Hogeschool of universiteit?  

Over het verschil tussen hogeschool en universiteit doen veel fabeltjes de ronde. Hogeschool is makkelijker. Universiteit is beter. Nope, pure fictie! Hogeschool is niet makkelijker of minder dan unief. Het grote verschil zit 'm vooral in de manier van lesgeven en evalueren. Wat wél een feit is, is dat je met een slimme match best je voordeel kan doen. 

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Ben jij eerder een doener of een denker?
  • Hou jij van persoonlijk contact of ga je liever op in de massa?
  • Verwerk je info liefst stap voor stap, of geef jou maar ineens een grote brok?
Zalmprincipe

AP is helemaal pro zalm. We doelen hier niet op het menu in onze studentenrestaurants, maar op een nieuwe positieve studietrend waarbij je gaandeweg meer competenties (kennis, skills, attitudes) en zelfvertrouwen verwerft. Wil je graag verder studeren? Dan zou deze zalmaanpak weleens jouw garantie op een hoger diploma kunnen zijn ...

Neem jezelf onder de loep

Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?  

Dat zijn 3 belangrijke vragen waar je een antwoord op moet zoeken. Om een geïnformeerde studiekeuze te maken, moet je naast steden, scholen en opleidingen immers ook jezelf grondig onder de loep nemen. Om hier inzicht in te krijgen, kan je een kerntalentenanalyse doen en jezelf volgende vragen stellen: 

  • Wat zijn mijn sterktes & zwaktes? > Waar ben ik wel/niet goed in?  
  • Wat geeft mij voldoeningWat vind ik wel / niet interessant, leuk ...? 
  • Wat vind ik belangrijkWat zijn mijn normen en waarden? 
  • Wat is mijn studiemethodeHoe studeer en werk ik het liefst?    
  • ...
Do's en Don'ts

Het is niet altijd even makkelijk om je eigen sterke punten te benoemen. Je kan ook gerust raad vragen aan mensen die je goed kennen. Zoals bijvoorbeeld: je ouders, vrienden, leerkrachten, studiebegeleiders ... Maar let wel: laat je zeker nooit pushen om met een bepaalde studie te starten. 

Extra coaching door AP

Blijf op de hoogte

Wil jij ook als eerste op de hoogte blijven van nieuwe events, handige tips en leuke nieuwtjes? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief voor kandidaat-studenten en dan sliden we ze rechtstreeks in je mailbox.

 
 
VOLG EEN WORKSHOP STUDIEKEUZE

Liever face-to-face advies? Tijdens deze gratis workshops coachen we jou persoonlijk, in kleine groepjes en op interactieve wijze door het studiekeuzeproces. We delen concrete voorbeelden en handige tips & tools waarmee je zelf doelgericht aan de slag kan gaan om die ene opleiding te vinden die echt bij je past.

Rewind naar de

vorige stap

Fast forward naar de

volgende stap