Overslaan en naar de inhoud gaan

Student in coronatijden

We begrijpen dat deze crazy coronatijden voor de nodige twijfels en bezorgdheden zorgen. Maar 1 ding staat vast: in de mate van het mogelijke doen we er bij AP alles aan om ervoor te zorgen dat je studentenleven vlot & veilig kan verlopen.

De impact van het coronavirus zal nog wel een tijdje voelbaar blijven in ons dagelijks (hogeschool)leven. We monitoren de situatie & maatregelen continu en sturen waar nodig bij. Bij elke beslissing stellen we de veiligheid en het welzijn van onze studenten (en medewerkers) voorop. Maar uiteraard zijn we bij de organisatie van onze activiteiten ook sterk afhankelijk van de evolutie van het virus en van regels & richtlijnen van hogerhand (zoals de overheid, GEES, VLHORA). 

Ik wil graag (meer) info over studeren bij AP? 

Online of in real life: wij helpen jou graag om die ene opleiding te vinden die écht bij je past.

Kan ik de campus al eens bezoeken? 

Voorlopig kunnen we de deuren van onze campussen helaas nog niet voor het grote publiek opengooien, maar we hebben wel alternatieven voorzien. 

  • Zodra de situatie en regels het toelaten, kan je een begeleide campusrondleiding naar keuze boeken. Deze verlopen netjes volgens de veiligheidsvoorschriften en in kleine groepen. Omdat plaatsjes helaas beperkt zijn, is reserveren een must. Wil je hier van op de hoogte gebracht worden? Schrijf je dan in voor onze studiekiezers nieuwsbrief.  
  • Ook via onze virtuele tours kan je 24/7 op interactief avontuur door onze campussen gaan. Werp een 360° blik in de aula's, praktijklokalen en studentenresto's. Trek de kasten open, bekijk filmpjes en ontdek leuke tips en weetjes. 

Krijg ik op de campus les of online?

Bij AP vinden we het belangrijk dat je voldoende real life contactmomenten kan hebben met je medestudenten en lectoren, zowel om te studeren als om te socializen. Dat komt je studies, persoonlijke groei en welzijn ten goede. In de mate van het mogelijke, organiseren we sowieso zoveel mogelijk activiteiten op de campus, zeker voor praktijkvakken en eerstejaarsstudenten. Hier gelden uiteraard de nodige preventiemaatregelen, zoals bijvoorbeeld (hand)hygiëne, social distancing, mondmaskers, kleine(re) groepen … Gezien de omstandigheden zijn online lessen wellicht ook nog even een blijvertje: deze zullen we vooral voor theorievakken reserveren en worden gecombineerd met tussentijdse sessies op de campus. 

Kan ik stage lopen of werkplekleren? 

Als praktijkgerichte hogeschool geloven we sterk in de kracht van stages en werkplekleren. In de mate van het mogelijke blijven we hier zeker volop op inzetten. Jouw veiligheid en goede begeleiding moeten wel gegarandeerd kunnen blijven. Aangezien je hierbij onderhevig bent aan de regels en instructies van je gekozen stageplaats / leerwerkplek hangt dit ook deels af van hun situatie / beslissing.  

Gaan uitwisselingen, stages en projecten met / in het buitenland door? 

We zien internationale ervaringen (zoals Erasmus, stage, (samenwerkings)projecten ...) als een verrijking voor jou als student en voor ons als hogeschool. In de mate van het mogelijke trachten we deze te laten doorgaan, al zijn de mogelijkheden momenteel sterk aan banden gelegd. Voor meer informatie kan je terecht bij ons International Office

Kan ik op de campus gebruikmaken van de bib, studentenresto's, studieplekken? 

In de mate van het mogelijke zorgen we er zeker voor dat de voorzieningen op de campus beschikbaar blijven. Zo hebben we het voorbije (academie)jaar bijvoorbeeld gewerkt met een nieuw reservatiesysteem voor de bibliotheken, een bookingstool voor studieplekken, take-away in de studentenresto’s, …. 

Kunnen gemaakte kosten vergoed worden als onderwijs door corona niet (volledig) mogelijk is? 

  • Inschrijfgeld: Onder strikte voorwaarden (bv. wanneer je voor een wettelijk vastgelegde datum uitschrijft) kan je hier een terugbetaling van krijgen. Aangepast onderwijs door (opgelegde) coronamaatregelen valt hier echter niet onder, want je opleiding blijft gewoon doorlopen, net als de kosten die onderwijsinstellingen voor elke student maken en meer omvatten dan het inschrijfgeld dat je als student betaalt. In de mate van het mogelijke zal AP zo veel mogelijk lessen op de campus laten plaatsvinden, natuurlijk altijd met oog voor iedereens veiligheid en de geldende overheidsmaatregelen. Zelfs als er strenge(re) coronamaatregelen opgelegd worden, zullen onderwijsactiviteiten maximaal blijven doorgaan via bijvoorbeeld online lessen, digitale examens, alternatieve evaluatievormen .... 

  • Huisvesting: Je kotcontract sluit je af met je huisbaas, niet via de hogeschool. Hier kan AP dus niet financieel in tussenkomen. Lees je contract goed na voor je het ondertekent. Bij vragen of eventuele conflicten kan je altijd STUVO contacteren voor advies en/of bemiddeling. Tip: als je huisbaas het modelcontract van Kotweb gebruikt, weet je zeker dat het juridisch volledig correct is.   

Zal ik nog wel van het studentenleven kunnen genieten? 

In de mate van het mogelijke trachten we zeker ook voldoende fun, ontspanning en sociaal contact te voorzien. Ook onze studentenvertegenwoordigers, studentenclubs, en partners zoals STAN, Plus Pass, Rubi ... zetten zich hier volop mee voor in. 

Help, ik start voor het eerst in het hoger onderwijs? 

Of je nu eerste-, tweede- of laatstejaars bent: we willen al onze studenten een fijne studententijd bezorgen. Ervaar je onderweg toch problemen en/of kan je je draai niet vinden? No worries, dan gaan we samen op zoek naar oplossingen. AP heeft zoals steeds een heel hulpbataljon aan ondersteuning, begeleiding en aanmoediging voor je klaarstaan.  

Hoe kan ik me inschrijven? 

Inschrijven bij AP kan volledig digitaal. Geen idee waar te beginnen? Check ons online stappenplan

Wanneer start het nieuwe academiejaar?

  • Een gedetailleerd jaaroverzicht per opleiding of departement / School of Arts vind je in de kalenders.
  • Vlot aan je nieuwe studentenleven bij AP beginnen? Check dan zeker ook dit handig overzicht.

Alles gezien op deze pagina?

Deze online infodag heeft nog zo veel in petto. Breng me dus maar terug naar

het onthaal