U bent hier

Structuur hoger onderwijs

Van het secundair onderwijs naar hogere studies naar een boeiende carrière. Wil je verder studeren in Vlaanderen, dan kies je zelf welk traject je aflegt. Aan de hand van schakelprogramma's stroom je gemakkelijk door naar het allerhoogste niveau.  

Opleidingen hoger beroepsonderwijs (HBO5)

Het niveau van de HBO5-opleidingen bevindt zich tussen dat van het secundair onderwijs (niveau 4) en dat van de professionele bachelors (niveau 6). Op het einde van je studies verwerf je een graduaatsdiploma.

De HBO5-opleidingen zijn beroepsgericht en hebben flexibele lesmomenten. Jij bepaalt zelf het tempo. Via een schakelprogramma kan je doorstromen naar een professionele bachelor.

AP Hogeschool biedt 23 opleidingen hoger beroepsonderwijs aan.

Professionele bachelors ...

De professionele bacheloropleidingen van AP Hogeschool zijn zeer praktijkgericht. Geen theorie om de theorie. Wel veel opdrachten, stageweken, groepswerken … Handen uit de mouwen en doen! Dat is ons credo.

Een professionele bachelor situeert zich op niveau 6 en telt doorgaans 180 studiepunten. Volg je het standaardtraject, dan leg je deze opleiding af in 3 jaar. Je kan er ook voor kiezen om de opleiding te spreiden over meerdere jaren.

Heb je een diploma secundair onderwijs op zak? Dan kan je meteen starten. Je kan ook kiezen om eerst een opleiding hoger broepsonderwijs (HBO5) te volgen en vervolgens door te stromen naar een bacheloropleiding.

Wanneer je afstudeert, heb je heel wat werkervaring op zak en ben je klaar om aan je professionele carrière te beginnen. Je kan ook kiezen om je studiecarrière verder te zetten in een bachelor-na-bachelor aan onze hogeschool of een masteropleiding aan de universiteit … de mogelijkheden zijn legio.

Bij AP Hogeschool heb je de keuze uit 23 professionele bachelors.

In een professionele bachelor ligt de nadruk op:

  • Praktijkkennis
  • Onderwijs in kleinere groepen
  • Regelmatige evaluatiemomenten
  • Kleine afstand lector-student

... versus academische bachelors en masters

Een academische bacheloropleiding telt eveneens 180 studiepunten en bevindt zich ook op niveau 6. Na een academische bachelor kan je doorstromen naar een academische masteropleiding van 60 of 120 studiepunten. Een masteropleiding bevindt zich op niveau 7.

De Vlaamse universiteiten bieden heel wat academische opleidingen aan. Voor een academische kunstopleiding moet je echter bij een hogeschool aankloppen. Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen - de twee Schools of Arts van AP Hogeschool - bieden 8 artistieke opleidingen aan.

In een academische opleiding ligt de nadruk op

  • Wetenschappelijke kennis
  • Theorievorming

Structuur van het hoger onderwijs

Structuur Hoger Onderwijs