Overslaan en naar de inhoud gaan

Stijl, geluid en stemgebruik in Vocal Jazz

Katrien Van Opstal

Jazzmuziek bestaat uit vele subgenres of stijlen. Tijdens hun professionele carrière komen jazz-zangers in contact met vele stijlen. Deze stijlen kunnen aanzienlijk verschillen in de manier waarop de stem wordt gebruikt.
Aangezien specifieke literatuur over de jazz vocale techniek vrij beperkt is en vaak gebaseerd is op klassieke techniek, is het doel van dit onderzoek om kenmerken te identificeren die typerend zijn voor een specifieke vocale jazzstijl. Er worden drie belangrijke stijlen gekozen: Swing, Bossa Nova en Bebop. Deze zijn wijdverspreid en een veel voorkomend onderdeel van vocale jazzcurricula. Ook al worden ze alle drie beschouwd als jazz, er valt een duidelijk onderscheid te maken wat betreft geluid.

Spectrografische analyse maakt het mogelijk om kenmerken van spraakgebruik te identificeren. Onder andere onderzoeker Jo Estill leverde een model om de delen van de stem die verantwoordelijk zijn voor deze kenmerken, te isoleren en te trainen. Aan de hand van deze twee methoden identificeert dit onderzoek de ontbrekende schakels tussen stijl, geluid en configuratie van het stemgebied. Dit onderzoek zal inzicht verschaffen in het zingen van jazz en jazz-zangers voorzien van aanvullende kennis en nieuwe praktijkstrategieën voor het bereiken van meer vaardigheid. De gewenste resultaten van dit onderzoek zijn een onderzoeksrapport, de publicatie van een artikel, een lecture-recital, een masterclass met studenten van de RCA, en een presentatie van een paper op congressen over stem en jazz in Europa.