Overslaan en naar de inhoud gaan

Groenten uit Vlaanderen. Van Artevelde’s val tot Malcolm X. Een geschiedenis van de Vlaamse toneelliteratuur sinds 1945

Dit onderzoeksproject is het derde en afsluitende deel van een drieluik dat in het teken staat van twee perspectieven die onderbelicht blijven in de studie van het Vlaamse theater, in de publicaties erover en in de diverse theateropleidingen: de historische dimensie en de dimensie van de theatertekst.

Het eerste deel, Vergeten Vlaams repertoire (1945-1980), een bloemlezing en tentoonstelling, gaat expliciet om een vergeten en zeker bij een jongere generatie totaal onbekende periode van de Vlaamse theatergeschiedenis en het Vlaamse theaterrepertoire. Deel twee, Het drama van het Drama zijn twee publicaties: een meer theoretische beschouwing over de theatertekst en een beschrijving van de historische ontwikkeling. In Groenten uit Vlaanderen. Van Artevelde’s val tot Malcolm X. Een geschiedenis van de Vlaamse toneelliteratuur sinds 1945 kruisen de eerste twee onderzoeksprojecten elkaar: de historische en de analytische dimensie van Het drama van het Drama wordt gecombineerd met de Vlaamse teksten uit Vergeten Vlaams Repertoire (1940-1945).

Artevelde’s Val is de titel van een stuk waar Paul de Mont in 1947 de Staatsprijs voor toneelletterkunde voor kreeg en dat nog de vooroorlogse Vlaamse dramaturgie vertegenwoordigt, terwijl Malcolm X, zeventig jaar later geschreven door Fikry El Azouzi, een volledig nieuw multicultureel statement in het Vlaamse theater representeert.