Overslaan en naar de inhoud gaan
Bijscholing: Faciliteren van een veiligheidscultuur - 2025

Faciliteren van een veiligheidscultuur

Iets voor jou?

Hoe staat het met de veiligheidscultuur in jouw organisatie? Is de tijd rijp voor verbetering, zeg maar het “next level”, en ga jij de uitdaging aan om jouw organisatie daarbij te begeleiden? Dan is deze opleiding wat je zoekt! Stap voor stap leren we jou wat er nodig is om duurzame verandering teweeg te brengen. Een vooropleiding is niet nodig.

Wat leer je?

Na deze opleiding ben je in staat om jouw organisatie te begeleiden in het veranderingstraject naar een sterke veiligheidscultuur. Je hebt inzicht in de wetenschappelijke en praktische inzichten die nodig zijn om te werken aan de duurzame verbetering van de veiligheidscultuur. Je wordt begeleid om in je eigen organisatie een veiligheidscultuurprogramma te starten en uit te voeren. We reiken je hulpmiddelen om een veiligheidsprogramma op maat van jouw bedrijf uit te rollen.

De opleiding bestaat naast een theoretische onderbouwing vooral uit een praktische aanpak waarbij de deelnemers geïnformeerd en gecoacht worden om zelf een veranderingstraject in de eigen organisatie uit te werken. Een groep van ervaringsdeskundigen zal dit stap voor stap begeleiden, coachen en samen met de deelnemers reflecteren over de behaalde resultaten.

Het lesprogramma met vermelding van de lesmomenten kan je hier raadplegen.

Dag 1 - Theoretische modellen die het begrip veiligheidscultuur omschrijven en de mogelijkheden tot veranderingen onderbouwen

Hoe wordt er binnen jouw organisatie omgegaan met Veiligheid? Welke meningen en attitudes vind je terug in jouw organisatie? Aan de hand van modellen (oa Safety Culture ladder, het 4D brein, …) gaan we vandaag aan de slag om te begrijpen hoe de cultuur in onze organisatie wordt gevormd. Wat heeft invloed? Wie heeft invloed? En waarop moeten we inzetten als we iets willen veranderen?

Dag 2 - Stappenplan voor het versterken van de veiligheidscultuur

Nu we weten welke elementen een invloed hebben op de cultuur binnen onze organisatie, kunnen we een plan opmaken om te bepalen wat nodig is, om deze cultuur te veranderen. Wat moeten doen? Wanneer moeten we dat doen? Wie betrekken we erbij?

Dag 3 - Meten is weten

Eén van de eerste stappen die we moeten zetten in ons stappenplan, is weten waar we nu staan, en bepalen waar we naartoe willen. Er zijn verschillende tools ontwikkeld die ons helpen onze huidige cultuur in kaart te brengen. We bespreken deze tools en zetten de eerste stappen om deze in onze organisatie toe te passen.

Dag 4 - Betrokkenheid, draagvlak voor verandering bij leidinggevenden

Als jij alleen overtuigd bent dat verandering nodig is, wensen we je veel succes in het bekomen van die verandering. In de eerste plaatsen zullen we ervoor moeten zorgen dat het management begrijpt waarom de verandering nodig is. En met het management de leidinggevenden. Hoe je dit doet, waarop je best let, met wie je begint, … ook daar zijn tools en trucs voor.

Dag 5 - Betrokkenheid, draagvlak voor verandering bij medewerkers

Na het management, volgen dan alle andere medewerkers. Zij gaan de verandering tenslotte in de praktijk het hardst voelen. Ook zij moeten dus overtuigd worden dat deze verandering nodig is, en voor hen een meerwaarde betekent. Hiermee gaan we vandaag aan de slag.

Dag 6 - Borgen van eerste veranderingen – Systeemversterking ondersteunt cultuurverandering

Als we willen dat onze veranderingen duurzaam zijn, zullen we deze moeten borgen. Hoe we wijzigingen vast zetten, en houden is het thema waarmee we vandaag aan de slag gaan.

Dag 7 - Evaluatie en afsluiten

Vandaag is het aan de deelnemers. Elk van hen stelt zijn veranderingstraject voor. Welke verandering werd aangepakt? Hoe werd dit gedaan? Waar liep je tegenaan, wat ging er vlot? En vooral, wat zijn de volgende stappen? 

Praktische informatie

Docenten

Een groep van ervaren preventieadviseurs en onderzoekers zullen deze opleiding ondersteunen en deelnemen aan het netwerk.

Enkele experten die hun steun toegezegd hebben:

 • Rik op de Beeck is health&safety manager bij DAF Trucks, en gebeten door het fenomeen menselijk gedrag.
 • Karolien van Nunen presenteerde begin dit jaar haar doctoraatsstudie over veiligheidscultuur aan de Universiteit Antwerpen.
 • Marc Hoppenbrouwers was reeds actief in zowel grote (vb. Brussels Airport Company) als kleinere ondernemingen (vb Brady) waarin hij telkens voor een cultuurverandering zorgde.

INTAKE gesprek

Geïnteresseerde deelnemers zullen vooraf uitgenodigd worden voor een intake gesprek. De organisatoren zullen een aantal criteria aftoetsen met de kandidaat deelnemers, zoals:

 • ervaring,
 • verwachtingen,
 • mogelijkheden in de organisatie

Dit zal toelaten om de kandidaat deelnemers te informeren en ook om de groep zo samen te stellen dat er succes is op een constructieve en effectieve groepsdynamiek die de groep en elk individu sterker zal maken. Uiteindelijk zullen per groep maximaal 15 deelnemers toegelaten worden.

Community

De groep van deelnemers zullen tijdens en na het voltooien van de opleiding een netwerk van specialisten veiligheidscultuur vormen die informatie uitwisselen en elkaar kunnen inspireren. Het veiligheidsinstituut zal deze veiligheidscultuur ‘community’ verder faciliteren en uitnodigen om met andere specialisten uit de bedrijfswereld en de onderzoekswereld het topic veiligheidscultuur verder op te volgen en te ontwikkelen.

Varia:

 • De opleiding gaat door vanaf 4 inschrijvingen. We beperken de groep tot maximaal 15 deelnemers.
 • De prijs van deze opleiding is inclusief lunch, dranken, deelname attest, studiemateriaal én enthousiaste lesgever(s).
 • Raadpleeg hier onze annulerings- en betalingsvoorwaarden.
 • Meer informatie omtrent deze incentives vind je op de pagina 'steunmaatregelen'.
 • Doelgroep:
  • Deze opleiding komt in aanmerking als verplichte bijscholing voor de preventieadviseur.
  • De deelnemers hebben bij voorkeur reeds bedrijfservaring als preventieadviseur, HR medewerker of een andere gelijkwaardige/vergelijkbare ervaring.
Terug naar overzicht