Dit postgraduaat wil medewerkers die tewerkgesteld zijn in de social profit - meer bepaald mensen die werken in de jeugdhulpverlening of met mensen met een beperking - opleiden om in de context van en met cliënten aan het werk te gaan.
Iets voor jou?
Ben je in het bezit van een bachelor- of masterdiploma en krijg je in je job - al dan niet deels - te maken met begeleidingen in een context buiten de residentiële hulpverlening en wil je professionaliseren? Wil je het begeleidingswerk dat je nu doet verder uitdiepen of verbreden? En heb je nood aan uitwisseling met andere deskundigen en nieuwe perspectieven?
Wat leer je?
- Je leert jezelf hanteren als belangrijkste middel om in contact te treden met de cliënt en zijn context.
- Je leert elke fase van het hulpverleningsproces kennen en maakt hierbij de verbinding met je eigen praktijk.
- Je maakt kennis met tal van theoretische modellen en methodieken en je gaat de verbinding maken met de ervaringen in je praktijk.
- Je leert de inhouden welke in de opleiding aan bod kwamen te integreren en te verbinden met het eigen handelen en functioneren.
- Je staat stil bij het spanningveld tussen oa de expertpositie en de samenwerkingspositie.
Wie word je?
Na deze opleiding kan je zelfstandig aan de slag als contextwerker. Je hebt dan het inzicht, de kennis en de vaardigheden verworven om samenwerkingsverbanden aan te gaan tussen hulpverlening en gezin, met verschillende hulpverleningsinstanties en de brede context van de cliënt.