Overslaan en naar de inhoud gaan

Drama als Leermiddel

In deze eenjarige opleiding leer je de unieke onderwijsmethode Mantle of the Expert waarbij je drama inzet al leermiddel, in al zijn facetten toepassen in je klaspraktijk. Dit postgraduaat is een samenwerking tussen het departement Onderwijs en Training en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Iets voor jou?

Het postgraduaat richt zich op mensen die in het onderwijsveld staan – kleuter, lager en secundair onderwijs of kunstonderwijs – en zich willen verdiepen in drama als (artistiek) leermiddel. 

Mantle of the Expert kan ingezet worden in het leerplichtonderwijs, maar heeft ook een grote meerwaarde binnen het kunstonderwijs. De methode blijft dezelfde, maar een focus op specifieke elementen kunnen een bijkomende meerwaarde betekenen voor het proces en product in een artistieke setting. 

MoE#12.jpgWat leer je?

Mantle of the Expert is een onderwijsmethode die in de jaren 70 en 80 werd ontwikkeld door dramadocente Dorothy Heathcote. Het is een vorm van procesdrama: de leerkracht creëert samen met de leerlingen een imaginaire wereld waarin ze op missie gaan om de opdracht van een (fictieve) klant tot een goed einde te brengen. Ze trekken de Mantel van een Expert aan om de juiste kennis en vaardigheden te vergaren. 

De leerstof wordt op deze manier tastbaar voor de leerlingen, met een sterk engagement en opvallende leerresultaten tot gevolg. Ze zijn immer gemotiveerd om inzicht in de leerstof te krijgen. Die kennis helpt hen namelijk om hun missie te doen slagen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een team van dierenredders worden, die op vraag van een ontredderde burgemeester, ontsnapte wilde dieren moeten lokaliseren, vangen en veilig terugbrengen naar de dierentuin. Tijdens hun missie leren ze alles over voeding, behuizing en verzorging en zullen ze uitgedaagd worden om na te denken over enkele ethische vraagstukken.

De cursus bestaat uit pedagogie en praktijk. In de loop van het opleidingsprogramma zullen de deelnemers zich ontwikkelen van een beginnend beoefenaar tot iemand die gevorderd is in het gebruik van de methode. Behalve de lesmomenten en de steun van een persoonlijk mentor, wordt er verwacht dat de deelnemers in hun eigen klas aan de slag gaan met de technieken die hen worden aangereikt. Het plannen, oefenen en reflecteren op het gebruik van drama als leermiddel (en Mantle of the Expert) is de sleutel in het eigen leerproces. 

Wie word je?

Als je de opleiding succesvol afrondt, krijg je het postgraduaatgetuigschrift Drama als Leermiddel. Dit erkent jou als een leerkracht met een diepgaande kennis van Mantle of the Expert en als gekwalificeerd om andere collega's in je school of kunsteducatieve praktijk te introduceren in de aanpak.

Alle info over deze opleiding vind je op

ap-arts.be