Overslaan en naar de inhoud gaan

Wim Henderickx

Wim Henderickx studeerde compositie en percussie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Hij nam verschillende malen deel aan de Internationale Ferienkurse für Neue Musik in Darmstadt en volgde sonologiestudies aan het Ircam in Parijs en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Sinds 1996 is hij huiscomponist bij Muziektheater Transparant, een internationaal productiehuis voor muziektheater en opera in Antwerpen. In augustus 2013 werd Wim Henderickx Artist in Residence bij de Filharmonie. Zijn partituren worden uitgegeven bij Norsk Musikforlag, Oslo. 

Wim Henderickx doceert compositie en muziekanalyse aan de Conservatoria van Antwerpen en Amsterdam. Jaarlijks organiseert Musica de zomer-compositiestage SoundMine voor jongeren met Wim Henderickx als hoofddocent.

Zijn composities hebben vaak andere culturen als inspiratiebron. In 1999 verschenen zijn 3 RAGAS op cd met de Filharmonie o.l.v. Grant Llewellyn. Tussen 2004 en 2010 werkte Henderickx aan zijn TANTRIC CYCLE, een zevendelige compositiereeks met het oosten als inspiratiebron.

Hij ontving de prijzen Vlaanderen-Quebec (1993) en Eugène Baie (1999). In 2002 kreeg hij de prestigieuze titel Laureaat van de Koninklijke Vlaamse Academie van België, in 2006 werd hij genomineerd voor de Vlaamse Cultuurprijzen en in 2011 mocht hij de Lifetime Achievement Cultuurprijs in zijn geboortestad Lier ontvangen.

www.wimhenderickx.com

OpleidingsonderdelenCompositie, Orkestratie, Inleiding tot de compositieAnalyse, Elektronische muziek (incl. coördinatie)

© D. Franssens
Projecten