Overslaan en naar de inhoud gaan

Toon Brouwers

Toon Brouwers (°1943) is een Vlaamse ere-hoogleraar, essayist, dichter, acteur, literatuurcriticus en vertaler. Van 1970 tot 1991 was hij dramaturg bij de Koninklijke Nederlandse Schouwburg te Antwerpen, en van 1991 tot 1995 directeur van de theaterschool Studio Herman Teirlinck. Hierna werd Brouwers in januari 1996 hoogleraar aan de Artesis-Hogeschool Antwerpen waar hij onder meer theatergeschiedenis, dramaturgie en theateranalyse doceerde, en actief was op het gebied van het onderzoek over en in de dramatische kunst.

Hij was medestichter en medewerker van verscheidene theatergroepen en -instellingen, zoals het Nieuw Vlaams Theater (Antwerpen 1972), het Raamtheater (Antwerpen 1978), de beroepsvereniging voor toneelkunstenaars BETON (1987) en het Vlaams Theater Instituut (Brussel 1984). Hij publiceerde enkele honderden artikels over theater, onder meer in het tijdschrift Documenta en in het maandblad De Scène waarvan hij vele jaren hoofdredacteur was.

Hij verleende zijn medewerking aan diverse wetenschappelijke publicaties, onder meer aan enkele encyclopedieën. Hij was recensent voor het bibliografisch tijdschrift De Leeswolf. Als literair auteur schreef hij een aantal toneelstukken en scenario’s, vertaalde en bewerkte hij een twintigtal toneelstukken voor diverse beroepsgezelschappen. Hij publiceerde gedichten in diverse literaire tijdschriften en gaf vier dichtbundels uit.

Als essayist schreef hij meerdere boeken en honderden artikels over uiteenlopende theateronderwerpen.

Website: www.toonbrouwers.nl

Projecten