Overslaan en naar de inhoud gaan
Beeldende Kunsten Vrije Kunsten

Vrije Grafiek

Type

Traject van Afstudeerrichting van Academische Bachelor en Master

Duur

4 Jaar

  • Dagtraject

Grafiek is een continu evoluerend medium. Van meer traditionele technieken zoals reliëfdruk, etsen, lithografie en zeefdruk tot computerafdruk, 3D-print en wat de toekomst ook in petto heeft.

Print biedt de mogelijkheid om ideeën en afbeeldingen te verspreiden, multipels en kunstenaarsboeken te maken, deel te nemen aan mail-art of gewoon reproductie te gebruiken om autonome kunstwerken te maken. Veel van deze verfijnde vaardigheden drukken een specifieke taal uit die de gebruiker een uniek vermogen biedt om uit te drukken wat andere kunsten niet kunnen.

In een wereld die door het digitale wordt gedomineerd, keren veel kunstenaars terug naar tekenen en het vertragen van het reproductieproces. Denk aan de eindeloze mogelijkheden van print en multipels, of het nu om een handmatig gebonden kunstenaarsboek gaat of een tijdschrift van Xerox.

Iets voor jou?

Ben jij een creatieve denker? Iemand met een unieke kijk op de wereld en veel zin om dat op een verrassende en originele manier te tonen? Dan is het traject Vrije Grafiek misschien wel iets voor jou. 

Vrije Grafiek.jpg

Wie word je?

Als academische master in de Beeldende Kunsten positioneer je jezelf als een kunstenaar met deskundige vaardigheden binnen de hedendaagse kunstwereld of vind je na je studie je weg in elk creatief veld.

Heel wat studenten schakelen over naar de grafische sector en gaan aan de slag als illustrator, grafisch ontwerper of prepress-operator. Velen houden daarnaast hun grafische activiteiten vol naast een deeltijdse job, enkelingen banen zich een weg door het leven als zelfstandig  kunstenaar, al dan niet in combinatie met andere kunstmedia.

Wil je leraar worden in de beeldende kunsten? Dan is de Educatieve Master aansluitend bij de master Beeldende Kunsten zeker iets voor jou. De afgestudeerde beschikt dan over twee met elkaar verweven profielen; dat van de kwaliteitsvolle beeldende kunstenaar én dat van de kwaliteitsvolle educator. Beide profielen versterken elkaar en vullen elkaar aan.

Wat leer je?

In dit traject nemen we je mee op een reis van oude printtechnieken uit Japan en China, via moderne kunstafdrukken van Amerikaanse en Europese kunstenaars naar de hedendaagse geglobaliseerde wereld van print, kunstenaarsboeken, mixed media, video, animatie, installatie, ...

Je ontwikkelt en conceptualiseert je ideeën en vergroot je eigen beeldtaal door contact met professionals uit verschillende kunst- en academische disciplines.

Alle informatie over deze opleiding vind je op

AP-arts.be

Praktijk en Theorie

Kunstpraktijk en kunsttheorie zijn in de loop van de twintigste eeuw steeds nauw met elkaar verbonden geweest. Ook in de Academie gaan het beoefenen van en het nadenken over de kunsten hand in hand. De theorievakken staan in het teken van een kritische en hedendaagse artistieke praktijk. Kunstgeschiedenis, kunstfilosofie en onderzoeksmethodiek bieden je, samen met meer specifieke vakken binnen je eigen discipline, de nodige tools om je te ontwikkelen tot een volwaardige kunstenaar of ontwerper.

In de master werk je autonoom aan een artistiek afstudeerproject, waarbij je theoretische bagage en artistieke vaardigheden van pas komen. In verschillende masterclasses krijg je, onder leiding van artistieke onderzoekers en (gast)docenten, de mogelijkheid om met studenten uit verschillende disciplines samen te werken.

Internationaal

De Antwerpse Koninklijke Academie Voor Schone Kunsten heeft een internationale reputatie uitgebouwd en is ook een internationale ontmoetings- en werkplek geworden. De Academie bestaat sinds 1664 en is daarmee na Rome, Parijs en Florence de vierde oudste kunstacademie van Europa.

De bruisende campus huisvest studenten van ruim 40 verschillende nationaliteiten. De Academie werkt samen met meer dan 45 opleidingen in Europa en daarbuiten. Studiereizen, internationale projecten en Erasmusuitwisselingen bieden de mogelijkheid tot het opdoen van buitenlandse ervaringen.

Expertise

De Academie is niet alleen een plaats voor studie en creatie, maar ook voor doelgericht onderzoek in de kunsten. Verschillende doctoraten in de kunsten getuigen daarvan. De diverse artistieke onderzoeksprojecten overstijgen de louter disciplinaire invalshoek en bieden ruimte aan kritische reflectie op de artistieke praktijk.

Het uitgebreide aanbod van onderzoeksgerichte gastcolleges, workshops, masterclasses en onderzoeksdagen draagt bij tot de ontwikkeling van de onderzoekscompetenties van alle studenten.

Toelatingsproeven

Om de opleiding te starten, moet je voor een toelatingsproef slagen. Deze proef test je artistieke blik en je technische vaardigheden. Alle informatie over de toelatingsproeven en hoe je ervoor kan inschrijven, vind je op AP-arts.be.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou