Grafiek is een continu evoluerend medium. Van meer traditionele technieken zoals reliëfdruk, etsen, lithografie en zeefdruk tot computerafdruk, 3D-print en wat de toekomst ook in petto heeft.
Print biedt de mogelijkheid om ideeën en afbeeldingen te verspreiden, multipels en kunstenaarsboeken te maken, deel te nemen aan mail-art of gewoon reproductie te gebruiken om autonome kunstwerken te maken. Veel van deze verfijnde vaardigheden drukken een specifieke taal uit die de gebruiker een uniek vermogen biedt om uit te drukken wat andere kunsten niet kunnen.
In een wereld die door het digitale wordt gedomineerd, keren veel kunstenaars terug naar tekenen en het vertragen van het reproductieproces. Denk aan de eindeloze mogelijkheden van print en multipels, of het nu om een handmatig gebonden kunstenaarsboek gaat of een tijdschrift van Xerox.
Iets voor jou?
Ben jij een creatieve denker? Iemand met een unieke kijk op de wereld en veel zin om dat op een verrassende en originele manier te tonen? Dan is het traject Vrije Grafiek misschien wel iets voor jou.

Wie word je?
Als academische master in de Beeldende Kunsten positioneer je jezelf als een kunstenaar met deskundige vaardigheden binnen de hedendaagse kunstwereld of vind je na je studie je weg in elk creatief veld.
Heel wat studenten schakelen over naar de grafische sector en gaan aan de slag als illustrator, grafisch ontwerper of prepress-operator. Velen houden daarnaast hun grafische activiteiten vol naast een deeltijdse job, enkelingen banen zich een weg door het leven als zelfstandig kunstenaar, al dan niet in combinatie met andere kunstmedia.
Wil je leraar worden in de beeldende kunsten? Dan is de Educatieve Master aansluitend bij de master Beeldende Kunsten zeker iets voor jou. De afgestudeerde beschikt dan over twee met elkaar verweven profielen; dat van de kwaliteitsvolle beeldende kunstenaar én dat van de kwaliteitsvolle educator. Beide profielen versterken elkaar en vullen elkaar aan.