Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Beeldende Kunsten
 • Vrije Kunsten

Beeldhouwkunst

 • Type

  Traject van Afstudeerrichting van Academische Bachelor en Master

 • Duur

  4 Jaar

 • Campus
  Campus Mutsaard
 • Dagtraject

Wat leer je?

We leren je de basistechnieken van het beeldhouwen aan, zodat je ten volle artistieke vrijheid kan veroveren. Die basistechnieken vormen dan het fundament waarop je vervolgens je eigen artistieke taal kan ontwikkelen. Tekenen vormt daarbij de basis en steun, zowel onder de vorm van figuur- en anatomisch tekenen, als onder de vorm van ontwerp- en onderzoekschetsen.

Beeldhouwkunst is een traject met grote nadruk op atelier, waar je samen of individueel oefent met en studeert in klei, gips, metaal, steen, mixed media. Je medestudenten zijn daarbij zowel je steun, stimulans als gesprekspartners.

Theorievakken vul je aan met eigen onderzoek - onder individuele begeleiding - en documentatie. We organiseren aangepaste actieve ateliers op een historische locatie, wat het bezige broeinest zal vormen waar originele beeldhouwkunst ontstaat. Jouw werk kan evolueren in figuratieve richting, maar evengoed een totaal andere kant opgaan.

Alle informatie over deze opleiding vind je op

AP-arts.be

  Praktijk en Theorie

  Kunstpraktijk en kunsttheorie zijn in de loop van de twintigste eeuw steeds nauw met elkaar verbonden geweest. Ook in de Academie gaan het beoefenen van en het nadenken over de kunsten hand in hand. De theorievakken staan in het teken van een kritische en hedendaagse artistieke praktijk. Kunstgeschiedenis, kunstfilosofie en onderzoeksmethodiek bieden je, samen met meer specifieke vakken binnen je eigen discipline, de nodige tools om je te ontwikkelen tot een volwaardige kunstenaar of ontwerper.

  In de master werk je autonoom aan een artistiek afstudeerproject, waarbij je theoretische bagage en artistieke vaardigheden van pas komen. In verschillende masterclasses krijg je, onder leiding van artistieke onderzoekers en (gast)docenten, de mogelijkheid om met studenten uit verschillende disciplines samen te werken.

  Internationaal

  De Antwerpse Koninklijke Academie Voor Schone Kunsten heeft een internationale reputatie uitgebouwd en is ook een internationale ontmoetings- en werkplek geworden. De Academie bestaat sinds 1664 en is daarmee na Rome, Parijs en Florence de vierde oudste kunstacademie van Europa.

  De bruisende campus huisvest studenten van ruim 40 verschillende nationaliteiten. De Academie werkt samen met meer dan 45 opleidingen in Europa en daarbuiten. Studiereizen, internationale projecten en Erasmusuitwisselingen bieden de mogelijkheid tot het opdoen van buitenlandse ervaringen.

  Expertise

  De Academie is niet alleen een plaats voor studie en creatie, maar ook voor doelgericht onderzoek in de kunsten. Verschillende doctoraten in de kunsten getuigen daarvan. De diverse artistieke onderzoeksprojecten overstijgen de louter disciplinaire invalshoek en bieden ruimte aan kritische reflectie op de artistieke praktijk.

  Het uitgebreide aanbod van onderzoeksgerichte gastcolleges, workshops, masterclasses en onderzoeksdagen draagt bij tot de ontwikkeling van de onderzoekscompetenties van alle studenten.

  Toelatingsproeven

  Om de opleiding te starten, moet je voor een toelatingsproef slagen. Deze proef test je artistieke blik en je technische vaardigheden. Alle informatie over de toelatingsproeven en hoe je ervoor kan inschrijven, vind je op AP-arts.be.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou