Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs (verkorte bachelor) | AP Hogeschool Overslaan en naar de inhoud gaan

Secundair Onderwijs (verkorte bachelor)

 • Dagtraject
 • Verkort programma mogelijk

  Troeven

  Op maat

  Bij ons sta jij centraal. Jouw motivatie en inzet zijn de drijfveren achter een flexibel studieprogramma dat je zowel overdag als ’s avonds en in functie van je eigen situatie snel of gespreid kan volgen. Wij bieden een optimale omkadering zodat je zelfstandig je doel kunt bereiken. Ieder mens is anders. Jij ook. Daarom krijg je in de opleiding ook de kans om je te profileren.

  Leren van en met elkaar

  AP Hogeschool is een bruisende leerstad en een weerspiegeling van de samenleving. Het is een gemeenschap waar diversiteit en openheid ten aanzien van meningen, culturen en overtuigingen worden vertaald naar nieuwe werk- en leervormen. Je leeft op een plek waar zowel lectoren, studenten als werkveld samenkomen ieder met hun eigen drive en passie. Je staat midden in een wereld vol uitdagingen en kansen.

  Het beste van twee werelden

  We hebben deze opleiding vormgegeven in cocreatie met onze collega’s van de Specifieke lerarenopleidingen van de CVO’s. En dat is uniek! De onderwijsexperten van de CVO’s hebben immers een jarenlange expertise opgebouwd in het opleiden van zij-instromers in verkorte, flexibele trajecten en zijn vertrouwd met de diversiteit en verwachtingen van deze doelgroep. In onze opleiding werken ze samen met de vakexperten vanuit de geïntegreerde lerarenopleidingen die perfect weten wat er van jou als leraar in je vakgebied wordt verwacht.

  Programma

  Instapvoorwaarden

  • Je bent in het bezit van een bachelordiploma.

  • Je kan een bewijs voorleggen dat je hebt deelgenomen aan de verplichte, niet-bindende instaptoets.

  Hoelang duurt de opleiding?

  De verkorte educatieve bacheloropleiding omvat 60 studiepunten. Als voltijds student kan je ervoor kiezen om deze opleiding in één jaar tijd af te werken. Als je studeren combineert met werken en/of een gezin, doe je er beter aan om je studieprogramma te spreiden over een periode die aangepast is aan jouw ritme. We hebben voor jou modeltrajecten uitgewerkt op 1,5 en 2 jaar, maar samen met onze trajectbegeleider kan je ook een traject op maat samenstellen.

  Vrijstellingen?

  Sommige vooropleidingen geven recht op vrijstellingen.

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Afgestudeerde studenten van de lerarenopleidingen van AP hogeschool worden in het werkveld met open armen ontvangen; en dat werkveld is breed. Hoewel je in eerste instantie wordt voorbereid op een job in een secundaire school, kan je met je diploma van leraar ook terecht in het buitengewoon onderwijs, het volwassenenonderwijs, in beroepsopleidingen verzorgd door Syntra of VDAB of als lesgever in bedrijven.

  Welke vakken mag ik geven?

  In welke vakken en waar je les mag geven hangt af van je basisdiploma. Meer info vind je op de website van Onderwijs Vlaanderen. Je kan hier uitzoeken welke vakken je mag geven met welk diploma. De lerarenopleiding is uiteraard op het onderwijs gericht, maar wie een diploma van leraar heeft, heeft ook een streepje voor bij leidinggevende functies in de bedrijfs- of dienstensector.

  Waar kan ik les geven?

  Met een lerarendiploma van AP Hogeschool kan je terecht in alle onderwijsnetten (provinciaal en stedelijk onderwijs, gemeenschapsonderwijs en katholiek onderwijs).

  Waar heb ik les?

  Je kan de opleidingen volgen op campus Spoor Noord - Noorderplaats in Antwerpen, campus Dodoens in Mechelen of campus Blairon in Turnhout.